Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Om det nya lagförslaget går igenom får Alexandra Balanescu inte utföra sina botox- och fillersbehandlingar längre. Foto: SVT

Ny lag kan vara slutet för Alexandras skönhetsklinik

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett nytt lagförslag ska det krävas legitimation som sjuksköterska, läkare eller tandläkare för att utföra injektionsbehandlingar. Alexandra Balanescu driver en skönhetsklinik i Uppsala, och tycker att kraven är för hårda. Konsumentrådgivaren tycker däremot att det är konstigt att man inte ställt högre krav tidigare.

Alexandra Balanescu är undersköterska och medicinsk sekreterare i grunden, och har gått ett tiotal utbildningar inom injektionsbehandling. Men om det nya lagförslaget går igenom kommer hon från och med den 1 juli inte få utföra sina botox- och fillersbehandlingar längre.

– Jag tycker det är alldeles för krävande att hoppa på en tre-sexårig utbildning för det yrket som vi arbetar inom, säger Alexandra Balanescu.

Säkerheten viktig

Alexandra, som har sökt in till sjuksköterskeutbildningen i höst, tycker att det är bra att man kräver medicinsk kompetens. Men en annan lösning hade varit bättre menar hon, exempelvis att erbjuda en legitimerad utbildning i hennes specifika yrkesområde.

– Även om du är sjuksköterska anser jag att säkerheten inte finns där om du inte har läkemedelskunskaper, fortsätter hon.

Kristina Westling, konsumentrådgivare på Uppsala kommun, får relativt få klagomål om skönhetsbehandlingar som gått fel. Men hon menar att när är det väl går fel så finns det risk för allvarliga konsekvenser, och en person hon talat med fick uppsöka sjukvård.

– Det är konstigt att det inte funnits krav på utbildning innan, säger Kristina Westling.

  • Den nya lagen syftar till att begränsa ”oseriösa och farliga aktörer”, som socialminister Lena Hallengren (S) uttrycker det
  • Enligt propositionen ska endast legitimerade läkare, sjuksköterskor och tandläkare med specialistkompetens få utöva estetiska kirurgiska ingrepp
  • Förslaget innehåller också en åldersgräns på 18 år för att genomgå behandlingar
  • Den som utför ingrepp utan att uppfylla kompetenskravet ska kunna få böter eller sex månaders fängelse

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer