Ny lagstiftning skall ge patientsäkrare skönhetsbransch. Foto: TT

Hallengren: ”Viktigt att bli av med oseriösa och farliga aktörer”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tänker införa en ny lagstiftning när det gäller skönhetsingrepp. Enligt propositionen ska endast legitimerade läkare, sjuksköterskor och tandläkare med specialistkompetens få utföra estetiska kirurgiska ingrepp, som fillers och botoxinjektioner. Om man bryter mot lagen ska man kunna straffas med böter eller fängelse.

Regeringen vill införa en ny lagstiftning när det gäller estetiska kirurgiska ingrepp och injektioner. Anledningen är att det idag saknas regleringar trots att det kräver medicinsk kompetens att utföra många av dessa ingrepp. Bristen på kompetens kan innebära betydande hälsorisker för den enskilde menar regeringen.

– Vi har behövt den här lagstiftningen ett tag. Och det är viktigt att när man skall reglera den här branschen att man verkligen kommer åt problemen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

SVT granskar skönhetssalonger

”Bli av med oseriösa aktörer”

Den nya lagen innebär att endast legitimerade läkare, sjuksköterskor och tandläkare med nödvändig specialistkompetens skall få utföra estetiska kirurgiska ingrepp. När det gäller att utföra injektioner som exempelvis fillers i läppar eller botox är kravet att man åtminstone är sjuksköterska med rätt utbildning.

– Att bli av med de osäkra, oseriösa och kanske till och med farliga aktörerna är förstås väldigt viktigt. Det är många av oss som har kunnat ta del av berättelser om hur olyckligt det kan gå, Lena Hallengren.

Fängelse i sex månader

Man föreslår även en åldersgräns på 18 år för att genomgå behandlingar. Och att utföra skönhetsingrepp utan föreskrivna kompetenskrav eller bryta mot åldersgränsen skall kunna ge böter eller fängelse i högst sex månader. Den nya lagen förväntas träda i kraft den 1 juli 2021.

– Det ger en trygghet för den som är patient på samma sätt som det gör inom sjukvården. Man omfattas av det lagskydd och det försäkringsskydd som gäller där. Och det blir lättare att försäkra sig om att de ingrepp som görs utförs av kunnig och legitimerad personal, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skönhetssalonger

Mer i ämnet