Efter SVT:s granskningar: Nu föreslås ny lag om skönhetsingrepp

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT Nyheter vid flera tillfällen granskat skönhetsindustrin föreslår nu regeringen en ny lag om estetiska kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar. Kraven på medicinsk kompetens skärps.

SVT Nyheter har tidigare granskat skönhetsbranschen och har bland annat kunnat konstatera att flera kliniker i Göteborg saknar plastikkirurg.

För drygt ett år sedan föreslog regeringen att kraven för skönhetsbehandlingar skulle skärpas. Och enligt uppgifter från regeringen skickas lagförslaget ut på remiss under onsdagen.

Vill minska kompetensbristen

Syftet med att skärpa kraven är att stärka patientsäkerheten. I dag finns inga krav på kompetens för den som ska utföra estetiska kirurgiska ingrepp eller injektionsbehandlingar.

– Kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar kan innebära betydande hälsorisker och kräver därför medicinsk kompetens, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Bland annat föreslås att endast specialistläkare ska få utföra estetisk kirurgi, som ansiktslyft, fettsugning och bröstförstoring. Och endast läkare, tandläkare eller sjuksköterskor ska få ge estetiska injektionsbehandlingar, som läppförstoringar.

Försäkringskrav och åldersgräns

Med i förslaget finns också ett krav på att de som utför skönhetsingreppen måste teckna en försäkring i enlighet med patientskadelagen, så att patienter har större möjlighet att få ersättning i händelse av skada.

Även krav på lokaler och utrustning som behövs för att kunna ge en god vård skärps i förslaget. Dessutom vill lagstiftarna att en åldersgräns på 18 år för att genomgå behandling införs.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.