”Jag drivs av alla hemska patientberättelser, det här systemet måste lyftas och ifrågasättas” säger SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx som arbetat med granskningen i drygt fyra månader. På bild syns också Gerd Knutsson som drabbades av grumlig syn efter att ha opererat in konstgjorda linser. Foto: SVT Nyheter/Iman Tahbaz

Starka reaktioner efter SVT:s granskning av medicinska implantat

Uppdaterad
Publicerad

Pacemakerbatterier som laddats ur, linser som blir grumliga och tandimplantat som gjort att käkbenet brutits ned. De allvarliga uppgifterna har framkommit i SVT:s granskning av medicinska implantat – och responsen har varit lavinartad.

– Jag har aldrig fått så mycket reaktioner, ämnet har levt i medieskugga, säger SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx.

I en serie artiklar och inslag har SVT tillsammans med det internationella journalistnätverket ICIJ granskat medicinska implantat. I granskningen har det bland annat framkommit missförhållanden efter inopererade hjärtprodukter, linser och tandimplantat – och reaktionerna har varit många.

– Det har varit som att öppna Pandoras ask, det har ringt konstant och jag har fått otroligt mycket mejl och sms. Det är fantastiskt roligt med det gensvaret, säger Josefin Lennen Merckx som är en av journalisterna bakom granskningen.

Många tror att de varit ensamma

Tillsammans med Lotta Sima och Helena Bengtsson har hon publicerat åtta inslag för TV, 16 artiklar och flera förklarande videoklipp.”Skrämmande” och ”Vem kan man lita på?” är några av kommentarerna under artiklarna på SVT:s sociala plattformar.

– En kvinna skrev att hennes mamma haft problem med sin hjärtstartare vid tre tillfällen, och de trodde att de var ensamma. Folk tror att implantaten fungerar och vet inte att de är en av de tusentals patienter som drabbats, säger Josefin Lennen Merckx.

Arbetar på uppföljningar

Alla tips som kommer in sparas och sorteras, och man kommer att göra uppföljningar, säger Josefin Lennen Merckx.

– Jag skulle vilja tacka alla som hört av sig och uppmuntra dem att fortsätta göra det. Jag läser allt men hinner inte svara alla, men vi kommer att återkomma till många.

Är du orolig? Hit kan du vända dig!

De allra flesta produkterna är säkra och fungerar bra, men granskningen visar flera brister hos inopererade implantat. Här hittar du uppgifter om vad du kan göra om du är orolig.

Flera har frågat varför SVT inte publicerat namn på alla företag och produkter som ingår i granskningen, här kan du läsa mer om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.