Tusentals kvinnor och män får varje år så kallade kirurgiska nät inopererade i kroppen. För många fungerar det bra men det är också många som drabbas av svåra biverkningar. Mia Engström är en av de som drabbats.

Mia Engström opererade in vaginalt nät: ”Jag tappade andan av smärtan”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Mia Engström fött barn drabbades hon av inkontinensproblem. Efter ett besök hos sin gynekolog blev hon rekommenderad att operera in ett vaginalt nät i underlivet, något som senare skulle försvåra hennes vardag rejält.

Tusentals kvinnor och män får varje år så kallade kirurgiska nät inopererade i kroppen. För många fungerar det bra men det är också många som drabbas av svåra biverkningar. Trots dålig kontroll och ingen ordentlig klinisk prövning används näten inom vården.

Brast i underlivet

Mia Engströms gynekolog rekommenderade henne att operera in ett vaginalt nät efter att hon drabbats av inkontinensproblem. Men bara ett år efter operationen kom besvären tillbaka och smärtan blev olidlig. Hennes vaginala nät brast i underlivet.

– Det värsta är att jag inte kunde klara min vardag. Jag är ensam förälder till en pojke som är fyra och ett halvt år. Jag kunde inte lyfta honom utan att få huggsmärtor i ljumsken och buken, säger Mia.

Hör Mia Engströms gripande historia i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.