”Skattebetalarna ska inte stå för kostnaden av en misslyckad skönhetsoperation” Foto: TT

Efter SVT:s avslöjande om plastikkirurgen – politikerna kräver lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Personer som har skadats i samband med felaktiga skönhetsoperationer ska kunna få hjälp inom den offentliga vården. Men det är de privata plastikkirurgerna som ska stå för notan. Det anser både Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

SVT Nyheters avslöjande om en plastikkirurg som orsakat sina patienter svåra problem har aktualiserat frågan om vem som ska stå för vårdkostnaden när patienter skadas i samband med privata skönhetsingrepp. Karolinska universitetssjukhuset vägrar att operera patienterna, med hänvisning till att de inte har resurser att hjälpa dem. Sjukhuset menar att den vården ska hanteras av privata vårdaktörer.  Karolinska har fått skarp kritik för detta eftersom lagen inte tillåter att vården diskriminerar patienter bara för att de har opererat sig privat. Störst behov av vård ska gå först.

I dag finns det inget krav på att de privata aktörerna ska ha försäkringar som täcker eftervård.  Men nu kommer förslag om en lagändring som skulle göra det obligatoriskt för privata vårdaktörer att ha försäkringar som täcker eventuella vårdkostnader och omoperationer.

Skönhet utan skydd

– Det rimliga är ju att den som förorsakar problemet också ska stå för åtgärderna när det behöver göras åtgärder efteråt, och det kan ju ske till exempel genom ett obligatoriskt försäkringsskydd, säger Jan Lindholm, Miljöpartiets ledamot i Socialutskottet, som just nu skissar på en sådan motion.

Både Liberalerna och Vänsterpartiet vill ha en lagändring som kräver att de som gör skönhetsingreppen ska ha en ansvarsförsäkring.

LÄS MER: Så skyddar du dig inför skönhetsbehandlingen

Stärker konsumentskyddet

– Det är ett sätt att stärka konsumentskyddet. Om det uppstår en komplikation så måste patienten självklart få vård men jag har svårt att se varför skattebetalarna ska stå för den kostnaden. Jag tycker att den offentliga vården ska kunna skicka räkningen till den som utförde det dåliga ingreppet från början, säger Anna Starbrink (L).

Även Vänsterpartiet arbetar på en motion i frågan, säger partiets ledamot i socialutskottet Karin Rågsjö.

– Om du får en misslyckad operation så är det operatören som ska betala den operationen som behövs för att rätta till de misstag som han eller hon har gjort.

Socialminister Annika Strandhäll (S) vill inte ställa upp på en intervju med SVT, men hennes pressekreterare meddelar att Socialdepartementet håller på att förbereda ett uppdrag till Socialstyrelsen att reda ut vilka ingrepp som ska omfattas av samma skydd som hälso- och sjukvårdsåtgärder. 

I början av sommaren meddelade regeringen att de inte skulle gå vidare med förslagen i den så kallade skönhetsutredningen. Utredningen tillsattes av den förra regeringen för att stärka konsumentskyddet på den i stort sett oreglerade marknaden för skönhetsoperationer och olika typer av kroppsbehandlingar. Förslagen i utredningen fick en del kritik. Framför allt kring gränsdragningen mellan patient och konsument.

Så här vill partierna stärka konsumentskyddet vid skönhetsingrepp

Liberalerna

Liberalerna vill ändra lagen så att det blir tydligt att det är plastikkirurgen som orsakat skadan i den privata vården som ska stå för den ekonomiska risken. Det ska ske genom obligatoriska försäkringar som ska kunna täcka kostnaderna om patientens skadas och behöver hjälp inom antingen den privata eller offentliga vården. Liberalerna vill även införa krav på löpande fortutbildning och re-certifiering för legitimerad vårdpersonal.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet vill införa en certifiering av skönhetsmarknaden med krav på att aktörerna kan visa upp ett intyg från Socialstyrelsen att de har rätt att utföra ett särskilt ingrepp. Vänsterpartiet vill även införa krav på tvingande vårdförsäkring för de som opererar.  Samt införa krav på vidareutbildning och re-certifiering av legitimerad vårdpersonal, förslagsvis vart femte år.

Moderaterna

Moderaterna vill införa tillståndsplikt för vissa verksamheter som erbjuder estetiska kroppsbehandlingar. Obligatoriska ansvarsförsäkringar skulle enligt Moderaterna vara ett sätt för de privata aktörerna att ta ansvar, men partiet anser att frågan måste ses över ytterligare.

Miljöpartiet

Miljöpartiet vill att skönhetsklinikerna ska tvingas ha försäkringar som täcker kostnaderna i de fall deras ingrepp ger komplikationer. Miljöpartiet vill även införa en form av tillståndsprövning som ska säkerställa att klinikerna har tillräcklig försäkring för den typ av ingrepp som de avser utföra.

Centerpartiet

Centerpartiet vill se lagändringar som gör det lättare för patienten att kräva skadestånd för misslyckade estetiska kroppsbehandlingar. Centerpartiet vill även att kraven ska skärpas så att all legitimerad personal ska genomgå fortlöpande utbildning. Partiet vill även ha en nationell webbaserad informationstjänst med oberoende information om estetiska kroppsbehandlingar som kan innebära en betydande hälsorisk.

Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har inte svarat på SVT:s frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet