Vissa patienter har fått andningshål i näsan så små som riskorn. Foto: SVT

Plastikkirurg förlorar legitimationen igen

Uppdaterad
Publicerad

Den plastikkirurg vid Nackakliniken som skadat ett stort antal patienter i samband med näsoperationer får sin legitimation återkallad på nytt. Det slår kammarrätten i Stockholm fast i en ny dom. Legitimationen återkallas på grund av att läkaren har varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning.

Patienterna har drabbats av ansiktsfrakturer, infektioner och svåra andningsproblem. En del har fått andningshål små som riskorn. 

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har fått in minst 66 anmälningar om skador bara för plastikkirurgens näsoperationer.

Läkare slog larm

Sommaren 2017 kunde SVT Nyheter avslöja att kirurgen varit känd för granskningsmyndigheterna i tio år. Men trots att läkaren hade anmälts åtskilliga gånger lade IVO ned flera anmälningar utan att utreda dem.

Efter att flera läkare slagit larm om kirurgen inledde IVO en större granskning. Den ledde till att myndigheten begärde att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, skulle återkalla läkarens legitimation.

Flera turer

Anmälan grundades på tolv patientfall som hade genomgått näsplastikoperationer hos läkaren.

HSAN beslutade att läkarens legitimation skulle återkallas på grund av grov oskicklighet i yrkesutövningen.

Läkaren överklagade HSAN:s beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm som bedömde att läkaren inte hade varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning, utan endast oskicklig.

Förvaltningsrätten beslutade att återkallelsen av läkarlegitimationen skulle upphävas och att läkaren i stället skulle få en treårig prövotid.

Grovt oskicklig

IVO överklagade och under tisdagen kom Kammarrätten fram till att kirurgen har varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning.

– Vi har gjort en samlad bedömning av de tolv granskade fallen där läkaren har utfört operationer. Utifrån det omfattande medicinska underlag som finns har vi kommit fram till att läkarens legitimation ska återkallas, säger kammarrättsråd Pernilla Flank.

IVO välkomnar domen som myndigheten menar kommer att gynna patientsäkerheten.

– IVO:s bedömning var att läkaren var en stor fara för patientsäkerheten vilket nu också Kammarrätten har fastslagit, säger Linda Almqvist, chefsjurist på IVO.

Huruvida läkaren kommer ta det vidare och överklaga Kammarrättens dom är ännu inte klart.

– Vi kommer att rådfråga med vår klient, men rent spontant känner jag att det borde överklagas, säger advokat Björn Rosengren till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.