En del av patienternas näsöppningar är små som riskorn efter operationerna. Foto: TT/SVT

Näskirurgen: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

En plastikkirurg vid Nackakliniken har skadat ett stort antal patienter i samband med olika skönhetsingrepp.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har fått in anmälningar som rör minst 66 fall där patienter uppges ha skadats av plastikkirurgens näskirurgi.

Det handlar om nervskador, ansiktsfrakturer och svåra andningsproblem. En del av patienternas näsöppningar är små som riskorn efter operationerna.

Känd i tio år

Våren 2017 slog läkare vid Karolinska universitetssjukhuset larm till Ivo om plastikkirurgen. Det gjorde även Svensk förening för estetisk plastikkirurgi.

I juni 2017 kunde SVT Nyheter avslöja att kirurgen varit känd för granskningsmyndigheterna i tio år. Men trots att läkaren anmälts om och om igen har Ivo lagt ned flera anmälningar utan att ens utreda dem.

Kvinna avled

SVT kunde bland annat visa att Socialstyrelsen fick ett brev från Storbritannien redan 2009. En advokatfirma informerade myndigheten om att kirurgen varit under utredning för att ha allvarligt skadat patienter där.

En brittisk kvinna, som så småningom avled, och ytterligare 16 patienter fick flera miljoner kronor i ersättning för sina skador. Advokatfirman erbjöd de svenska myndigheterna journaler och en utredning av en oberoende medicinsk expert. Men Socialstyrelsen bad aldrig om att få handlingarna.

Ivo: Återkalla legitimationen

Myndigheten har nu gjort en större tillsyn och har utrett kirurgens yrkesskicklighet och hans lämplighet som yrkesutövare. Ivo rekommenderar att plastikkirurgens legitimation återkallas.

Två ärenden har sedan tidigare avslutats och i båda fallen kritiserar Ivo kirurgen för hans misslyckade näsoperationer.

Frågan avgjordes i december av HSAN som beslöt att gå på IVO:s linje och återkalla plastikkirurgens läkarlegitimation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet