”Jag vill att plastikkirurgen stoppas”

Uppdaterad
Publicerad

Ansiktsfrakturer, nervskador och näsborrar inte större än riskorn. Nu kommer vetenskaplig kritik mot den plastikkirurg som dragit på sig fyrtio anmälningar från patienter.
– Det känns klaustrofobiskt att inte kunna andas genom näsan, säger George efter att ha opererats av kirurgen.

– Jag ville bara fila ned näsryggen lite och så plötsligt vaknar man upp med igentäppta näsborrar, säger George som skadats av den hårt kritiserade plastikkirurgen.

Efter näsoperationen på Nackakliniken lider 30-åriga George av svåra andningsbesvär, återkommande infektioner och ett implantat som sitter snett.

40-tal anmälningar

– Det är klaustrofobiskt att inte kunna andas genom näsan och det påverkar mig dygnet runt. Jag blir oerhört trött, säger George och förklarar att det känns som att han hela tiden måste kämpa för att få tillräckligt med syre.

Hittills har det kommit in ett 40 tal anmälningar mot plastikkirurgen som opererade George. Anmälningarna utreds just nu av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. De har tagit hjälp av det vetenskapliga rådet Gunnar Kratz, som är professor i plastikkirurgi vid Linköpings universitet.

”Otillräcklig kompetens”

SVT har tagit del av handlingarna i de ärenden som det vetenskapliga rådet har hunnit gå igenom hitintills. Experten anser inte att kirurgen har följt vetenskap och beprövad erfarenhet i något av de 25 fallen. När det gäller Georges operation konstaterar experten att kirurgin har varit allt för omfattande och att kirurgens kompetens inte varit tillräcklig.

Det vetenskapliga rådet tolkar det som att kirurgens fokus uteslutande legat på det estetiska resultatet på bekostnad av det funktionella. Alltså att George fortfarande borde kunna andas genom näsan efter operationen.

Slutopererat?

För George är det vetenskapliga utlåtandet en befrielse.

– Det är ett kvitto på att jag har haft rätt och på att läkaren har gjort fel. Jag har ju gått runt och tvivlat även om jag inte kunde andas, förklarar han.

Nu hoppas George att expertens utlåtande ska leda till att plastikkirurgens legitimation dras in.

– Förhoppningsvis blir det här läkarens knockout. Jag vill inte att fler ska behöva gå igenom det jag varit med om för det är en riktig mardröm, säger han.

SVT har sökt plastikkirurgen och chefen på Nackakliniken för en kommentar men de har inte velat svara på våra frågor.

LÄS MER: Så undviker du misslyckade plastikoperationer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet