Vissa patienter har fått andningshål i näsan så små som riskorn. Foto: SVT

HSAN återkallar legitimationen för plastikkirurg som förstört patienters näsor

Publicerad

Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, har återkallat läkarlegitimationen för den plastikkirurg som opererat sönder patienternas näsor.

SVT Nyheters granskning av plastikkirurgen visade att kirurgen kunde fortsätta sin verksamhet under flera år trots flera varningssignaler och ett stort antal anmälningar om allvarliga skador till granskningsmyndigheterna.

Kirurgen, som var verksam vid Nackakliniken, har bland annat opererat om näsor så att näsborrarna blivit små som riskorn. Det har lett till allvarliga andningsproblem. Flera patienter har skadats i sådan omfattning att det enligt andra läkare inte längre går att återställa vare sig näsans funktion eller utseende. 

Skönhet utan skydd

66 anmälningar till IVO

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har fått in minst 66 anmälningar om anmälningar om skador bara för plastikkirurgens näsoperationer. Efter SVT:s granskning yrkade IVO i april förra året på ett återkallande av kirurgens legitimation. Frågan avgjordes i december av HSAN som beslöt att gå på IVO:s linje och återkalla plastikkirurgens läkarlegitimation.

Ansvarsnämnden konstaterar att plastikkirurgen har: ”gjort avkall på patientsäkerheten och visat både bristande omdöme, sakkunnighet och ansvar.”

Grov oskicklighet

HSAN skriver även att: ”plastikkirurgen under tre och ett halvt år har genomfört operationer som inneburit omfattande riskfyllda ingrepp, vars komplikationer han fram till IVO:s utredning genomgående förklarat med andra faktorer än felaktig teknik. Han har därefter medgivit att hans operationsteknik varit bristfällig och att flera av de komplikationer han åsamkat sina patienter varit mer uttalade än andra kirurgers.”

Enligt HSAN har plastikkirurgen uppvisat sådana allvarliga brister i sin yrkesutövning att de måste bedömas som grov oskicklighet. Hans legitimation som läkare ska därför återkallas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet