Foto: SVT/TT

Svidande kritik mot plastikkirurgen

Uppdaterad
Publicerad

Bristande kompetens och ingrepp som inte följt vetenskap och beprövad erfarenhet. Kritiken är hård mot den plastikkirurg på Nackakliniken som nu utreds efter att ha misslyckats med ett stort antal näsoperationer.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fått in ett fyrtiotal anmälningar mot kirurgen. Det handlar om patienter som har skadats svårt i samband med hans estetiska näsoperationer på Nackakliniken utanför Stockholm.

Nervskador och andningsproblem

Många patienter lider av svåra andningsproblem efter operationerna. Flera har även drabbats av svåra infektioner, ansiktsfrakturer och nervskador. Anmälningarna utreds just nu av IVO som har tagit hjälp av det vetenskapliga rådet Gunnar Kratz, som är professor i plastikkirurgi vid Linköpings universitet.

Skönhet utan skydd

SVT Nyheter har tagit del av handlingarna och kan konstatera att plastikkirurgen inte anses har följt vetenskap och beprövad erfarenhet i något av de 25 fall som experten hittills hunnit bedöma.

Bristande kompetens och fel fokus

Gunnar Kratz konstaterar att flera patienter drabbats av invalidiserande och oacceptabla skador. Han menar att kirurgens kompetens har varit bristfällig och att hans operationsteknik inte har varit bra.

Kirurgen anses ha gjort allt för omfattande omformningar av patienternas näsor och att han mest verkar ha haft fokus på det estetiska resultatet på bekostnad av det funktionella. Alltså att det fortfarande ska gå att andas genom näsan efter ingreppet.

Gunnar Kratz har tystnadsplikt och kan inte ställa upp på en intervju. Han ska fortfarande gå igenom minst 18 fall till. Därefter ska IVO komma med formella besked i varje enskilt ärende, vilka tidigast väntas bli klara i slutet av november.

Vill att läkaren stoppas

30-åriga George är en av de drabbade patienterna som har anmält plastikkirurgen. Hans näsoperation ledde till återkommande infektioner, ett implantat som sitter snett och nästan helt igentäppta näsöppningar. Han ser det vetenskapliga rådets bedömning som en befrielse.

– Det är ett kvitto på att jag har haft rätt och på att läkaren har gjort fel. Jag har ju gått runt och tvivlat även om jag inte kunde andas.

Nu hoppas George att läkaren kommer att stoppas.

– Jag vill inte att fler ska behöva gå igenom det jag varit med om för det är en riktig mardröm, säger George.

SVT har sökt plastikkirurgen och chefen på Nackakliniken men de har avböjt en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet