Plastikkirurgen har bland annat opererat om näsor på patienter, så att näsborrarna blivit små som riskorn. Foto: SVT/TT

IVO: Återkalla näskirurgens läkarlegitimation

Uppdaterad
Publicerad

Nu yrkar Inspektionen för vård och omsorg att den plastikkirurg som har skadat flera patienter i samband med skönhetsingrepp får sin legitimation återkallad.

Plastikkirurgen vid Nackakliniken har bland annat opererat om näsor på patienter, så att näsborrarna blivit små som riskorn. SVT Nyheter har granskat plastikkirurgen och intervjuat flera av hans patienter. Gabriella Kaya är en av dem och hon säger att hon lever med en ständig känsla av att kvävas.

”Varit grovt oskicklig”

Efter SVT Nyheters granskning har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fått in anmälningar som rör minst 66 fall där patienter uppges ha skadats av plastikkirurgens näskirurgi. Två ärenden har sedan tidigare avslutats och i båda fallen kritiserar IVO kirurgen för hans misslyckade näsoperationer.

Myndigheten har nu gjort en större tillsyn och har utrett kirurgens yrkesskicklighet och hans lämplighet som yrkesutövare. IVO rekommenderar att plastikkirurgens läkarlegitimation återkallas.

– Vi har i en mycket omfattande utredning kommit fram till att han har varit grovt oskicklig, säger Birgit Rengren Borgersen, enhetschef på IVO.

På vilket sätt?

– Han har genomfört operationer som strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet och som har inneburit att de patienter som vi har med i den här utredningen har fått svåra komplikationer.

Säger sig inte varit medveten

IVO menar att bristerna med operationerna varit omfattande, har pågått under lång tid och är av allvarlig art.

Det har ju kommit in många anmälningar om den här kirurgen under tio års tid. Varför är det först nu som ni kommer fram till att han är en fara för patientsäkerheten?

– I de tidigare utredningarna så har vi tittat på dem var och en och gjort bedömningar i de ärendena. Det som vi kan behöva göra nu för att se om vi kan arbeta på ett annat sätt med den här typen av ärende, det är att göra någon typ av genomlysning för att se om vi tidigare hade kunnat lägga ihop den information som vi hade och då i så fall ha utrett hans yrkesutövning.

Menar du att ni har brustit när det gäller att se helhetsbilden för den här kirurgen, att ni har tittat på varje enskilt ärende men inte sett den totala mängden? 

– Jag kan inte säga säkert att vi har brustit, men det är absolut en indikation på att vi behöver se över vårt arbetssätt. Det kan jag säga.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska nu fatta beslut om kirurgens legitimation ska återkallas. I de flesta fall går nämnden på IVO:s rekommendation, de senaste åren har nämnden gjort det i nio av tio fall.

SVT Nyheter har sökt kirurgen, men utan resultat. Till IVO säger han att han inte varit medveten om omfattningen av problemen med sitt sätt att utföra näsoperationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet