Foto: TT

Nya polisanmälningar kring Knutbyförsamling

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått in tre anmälningar om misshandel och sexuellt utnyttjande i Knutby. Enligt enligt uppgifter till Aftonbladet och TV4 Nyheterna är det tre före detta pastorer i Filadelfiaförsamlingen som har polisanmälts.

Uppgifterna utreds nu av åklagare i Uppsala men ingen har ännu delgetts misstanke om något brott. Det handlar om anmälningar från två personer för olika händelser under längre tid.

– Jag har inte bekräftat att det är personer i församlingen men det är brottsplats Knutby, säger åklagaren Tomas Eriksson som leder förundersökningen till SVT Nyheter Uppsala.

Har pågått under längre tid

Det handlar om tre polisanmälningar i september mot tre personer. Två anmälningar rör misshandel och en gäller sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

– Det är rubriceringen, men jag kan inte säga något om antalet fall av misshandel eller när i tiden det skulle ha skett, säger åklagaren.

En av anmälarna påstår sig ha blivit utsatt för brott och har även anmält händelser som begåtts mot andra. Den andra har anmält brott som begåtts mot annan.

– Sedan fanns det också i en av anmälningarna påståenden om en utpressning, men när jag har fått ta del av grunden för det påståendet har jag funnit att den förundersökningen ska jag inte driva vidare, utan lägga ner. Jag finner inte anledning att anta utpressning, säger Tomas Eriksson.

Knutbypastorer pekas ut

Enligt Aftonbladet och TV4, som träffat anmälaren ”Johan”, är de misstänkta tre tidigare pastorer i den omtalade Knutbyförsamlingen.

Vilka personer som har utsatts är sekretessbelagt, men åklagaren bekräftar för SVT att det handlar om vuxna personer.

– Idag är de vuxna i alla fall, säger han.

Hur länge har det pågått?

– Det vill jag inte uttala mig om.

En av de två anmälarna har förhörts av polis och åklagare. Men ännu inte någon av de misstänkta.

– Jag har hittills inte beslutat ett de ska delges misstanke så av det kan man dra slutsaten att de inte heller är hörda, säger åklagaren.

Möjligt åtal kan dröja

Förundersökningen är inte särskilt prioriterad utan beslut om ifall åtal ska väckas kommer först tidigast efter årskskiftet enligt åklagare Tomas Eriksson.

– Det är inte så att det åker runt polisbilar och hämtar folk, men utredning pågår, säger han.

Antalet medlemmar i församlingen i Knutby har minskat kraftigt och i dagsläget finns endast ett tiotal aktiva medlemmar kvar, enligt tidningen Dagen. De som är kvar har uppmuntrats att knyta kontakter med andra församlingar.

Knutbypastorn Helge Fossmo, numera Helge Iversen, dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord och försök till mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.