Polisen uppskattar att det finns omkring 5.000 kriminella och 200 kriminella nätverk i de 61 områden som polisen klassar som ”utsatta områden”, och de riskerar att bli fler. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya särskilt utsatta områden presenteras

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterar polisen sin nya rapport om utsatta områden i Sverige.
Till listan över särskilt utsatta områden läggs nu Gottsunda.

I den nya rapporten ”Utsatta områden – social ordning, kriminell struktur och utmaningar för samhälle” ges en lägesbild av 61 utsatta bostadsområden i landet. I rapporten utökas antalet ”särskilt utsatta” områden från 15 till 23 och med på listan finns Uppsalastadsdelarna Gottsunda/Valsätra.

Utsatta områden

De båda Uppsalaområdena har tidigare klassats som utsatta områden, vilka kännetecknas av hög kriminalitet, hög arbetslöshet, många socialbidragstagare och många invånare med invandrarbakgrund.

Ett ”särskilt utsatt” område präglas dessutom av parallella samhällsstrukturer, extremism och är områden där polisen har svårigheter med att utföra sitt arbete.

LÄS MER: Polischefen: ”Gottsunda och Valsätra har en problematik”

Ger lägesrapport i debattartikel

Dan Eliasson, rikspolischef, skriver i dag om rapporten på DN debatt tillsammans med Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen, Noa.

”Alla är inte överens om beskrivningen, än mindre om lösningarna. För komplexa samhällsproblem som detta finns inga givna svar. Det som är förvånande är påståenden om att vi i polisledningen skulle vilja dölja utvecklingen. Ingenting kunde vara mer fel. Tvärtom är det just för att lyfta fram problematiken som vi sammanställt rapporten.” skriver de båda och fortsätter:

”Vi har sett ett behov av en samlad lägesbild för att kunna styra resurserna mot rätt områden och utveckla rätt åtgärder. Men ett minst lika viktigt syfte med rapporten är att synliggöra problemen för andra myndigheter och samhällsaktörer så att vi kan agera gemensamt mot detta svåra samhällsproblem.”

Resursbrist det främsta problemet

Dan Eliasson vill inte enbart peka på brist på resurser och menar att det krävs långsiktiga insatser och förstärkning av samhällets basverksamheter i de utsatta områdena.

Men poliserna själva menar att den främsta orsaken är just resursbristen.

– Vi kommer inte att vika en millimeter i Gottsunda. Men vi måste få mer folk. Jag har aldrig haft en så dålig resurs som nu, sade Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområde Uppsala/Knivsta, till DN i förra veckan.

LÄS MER: Gottsunda kan bli särskilt utsatt område

Presskonferens med rikspolischefen

Rapporten presenteras vid en presskonferens som inleddes på onsdagsförmiddagen. Rikspolischefen Dan Eliasson, Linda Staaf, chef underrättelseenheten, Noa, och Klas Friberg, regionpolischef i Region Väst deltar i presskonferensen som hålls på Polishuset i Göteborg.

Under presskonferensen säger rikspolischefen Dan Eliasson att polisen sammanställer den här rapporten för att de ska kunna använda sina resurser bättre men också för att få hjälp av fler myndigheter och andra samhällskatörer.

– Hjälp oss, hjälp oss, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

Norrby och Hässleholmen/Hulta i Borås.

Tynnered/Grevgården/Opaltorget i Göteborg.

Karlslund i Landskrona.

Nydala/Hermodsdal/Lindängen i Malmö.

Fittja och Alby i Stockholm.

Gottsunda i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer