Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunens enhetschef Åsa Hedin berätta mer om olyckorna och vad som kommer hända med gungan nu. Foto: SVT

Nybyggda gungan stoppas efter olyckor – barn bröt armen

Publicerad

Slänggungan i nya Banvaktsparken i Luthagen har spärrats av, bara några veckor efter invigning. Det efter att två barn skadat sig.

– Det är verkligen jättetråkigt, säger Åsa Hedin, enhetschef för gata, park och natur på Uppsala kommun.

Den nya lekplatsen i Banvaktsparken är en del av miljonsatsningen ”Aktiv skolväg” som enligt kommunen ”sätter barn och trafiksäkerhet i första rummet”. Slänggungan har varit ett populärt inslag, men två barn ska nu ha skadats när de fallit av gungan.

Den har därför spärrats av i väntan på att kommunen ska sätta upp en varningsskylt med instruktioner. Gungan kostade 56 662 kr, och två likadana finns i Valsätra och Sävja. Men trots olyckorna kommer ingen av gungorna tas bort.

– Vi funderade på det först, men den är ju väldigt uppskattad. Visst, den utmanar verkligen, men det har varit väldigt få olycksincidenter de senaste tio åren enligt leverantören, uppger Åsa Hedin.

Den avspärrade gungan väntas öppna igen under vecka 27.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.