Nytt aktivitetscenter i Gränby: ”Löser inte alla problem”

Uppdaterad
Publicerad

Ett center där alla kan samlas ska öppna i Gränby och väntas öppna till viss del under våren. Men tanken är inte att nå de som rör sig i kriminella kretsar.

Under fredagen presenterade Uppsala kommun sin satsning på ett nytt så kallat allaktivitetshus i Gränby. Centret ska innehålla aktiviteter med alltifrån zumba till fotboll, dans, teater, matlagningskurser och läxhjälp. Det ska ligga i skolans lokaler och tanken är att det ska vara öppen för alla, oavsett ålder.

– Vi vill kunna locka alla. Vi vill rikta oss mot hela familjer och få fler vuxna att röra sig ute, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Satsningen ligger med i kommunens budget för 2021-2023 med en kostnad på 3,8 miljoner per år de kommande tre åren. Och man har sneglat en hel del på Malmö.

– Där har man sett att det inte är aktiviteterna i sig som är det viktiga. Det är lokala förebilder och en trygghet i området som gör att man kan bryta barriärer, säger Linda Eskilsson (MP).

Skottlossning och explosion i området

Samtidigt som politikerna presenterar sin satsning är de som bor i stadsdelen skakade över den senaste i raden oroligheter i området – en explosion i ett flerfamiljshus under onsdagsmorgonen med kopplingar till tidigare skottlossningar.

– Allaktivitetshuset är en pusselbit för att ge en större palett, det löser inte alla problem, säger Helena Hedman Skoglund, ordförande i utbildningsnämnden.

Hör i klippet vad Helena Hedman Skoglund (L) säger om oroligheterna i området och vad de ska göra för att locka ungdomar som riskerar att hamna i kriminella kretsar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.