Halva 100-huset väntar fortfarande på att fyllas. Problemet med vattenkvaliteten står i vägen för inflytt. Foto: Pontus Stark/SVT

Nytt bakslag för 100-huset – inflytt skjuts upp på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad

100-huset vid Akademiska sjukhuset i Uppsala fortsätter att vara förföljt av problem. Nu spökar en tillväxt av mikroorganismer i vattenledningarna från augusti. Ingen vet vad det beror på, men den finns en risk för legionellabildning. Därför har den planerade inflyttningen flyttats fram på obestämd tid.

I nya 100-huset är det tomt på onkologiavdelningen, helt tomt. Patienter kan inte flytta in, och anledningen är att vattnet i ledningarna är tjänligt, men med anmärkning. Region Uppsala vill gå till botten med vattenproblemet innan den andra halvan av huset kan fyllas med verksamhet.

Vattenproblemen drabbar även ANOPIVA, som innefattar anestesi, operation och intensivvård. Verksamheten här skulle komma in i flera operationssalar 12 oktober, men i början av månaden fick Suzanne Odeberg Wernerman, verksamhetschef för ANOPIVA, beskedet att inflyttning sker på obestämd tid.

Framtidens Akademiska
Prövad chef, Suzanne Odeberg Wernerman, verksamhetschef för ANOPIVA. Hon tror att nästa inflyttning av hennes verksamhet kan dröja till i vår. Foto: SVT

När SVT Nyheter Uppsala träffar henne utanför ingång 50 öser hon beröm över sin personal, som fortsätter att vara proffsig i sitt jobb, trots att de som jobbar inte kommer åt högteknologisk utrustning, fräscha lokaler och ett effektivare arbetssätt i 100-huset.

– Det är svårt att jobba strategiskt med en viss del av vår operationsverksamhet, så visst skulle vi behöva komma in i 100-huset, säger Suzanne Odeberg Wernerman.

Hur uppfattar du situationen?

– Det är klart att det är frustrerande, det tycker vi allihopa.

När tror du att du kan komma in i 100-huset?

– Det kan vara ett omfattande arbete som krävs, så till årsskiftet eller i vår kanske vi kan komma in. Huvudsaken är att man nu hittar felet, för vi kan inte flytta ut igen när vi väl kommit in i huset.

Kan utlösa legionellautbrott

Hur det blir med inflyttningen avgörs av de som nu jobbar och hur stort problemet är med den upptäckta tillväxten av mikroorganismer i slutet av sommaren. Det som kan hända, enligt tekniska chefen Jonas Eriksson, är att organismerna kan växa i antal och utlösa ett legionellautbrott.

Just nu pågår felsökning i varje skrymsle av det stora ledningssystemet. Därefter tas beslut om åtgärder.

Noggrannhet är viktigt vid provtagning av vattnet. Bara analyskostnaden väntas uppgå till 600 000 kronor för den extra provtagningen som nu pågår. Foto: SVT

– Är det en rengöring som krävs, med en annan metod, kan det ta någon vecka. Är det ombyggnationer som krävs kan det ta flera månader, säger Jonas Eriksson.

Förvaltningsdirektören Thomas Thunblom säger att han nu fokuserar på att lösa problemet, för att sen titta på ansvars- och kostnadsfördelning.

– Den får vi återkomma med, säger han. Det viktigaste nu är att inte tumma på patientsäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet