Nytt hus vid Resecentrum

Publicerad

Parkeringen mellan Katalin och hotell Park Inn är snart ett minne blott. Här i kvarteret Eldaren ska det byggas ett kontorshus med sex våningar.

Det är landstinget som flyttar in här nästa höst, när huset beräknas stå färdigt.

– I dag sitter vi splittrade på många olika ställen. Det som ledningskontoret sitter i är gamla, nedslitna och icke ändamålsenliga lokaler. Alternativet att rusta där är inget bra alternativ. Då skulle vi fortfarande ha för små lokaler för att kunna samordna. Vi behöver flytta ihop de olika förvaltningarna, säger landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S).

Förutom landstingsledningen kommer även UL, Kultur och bildning och Regionförbundet att flytta in.

Utvecklar området

Det är Jernhusen som står bakom projektet med kvarteret Eldaren.

– Det är en förlängning av de projekt vi redan har genomfört. Det här blir ytterligare en etapp där vi jobbar med en kontorsbyggnad med kommersiella ytor i bottenvåningen, som harmonierar med omgivningen och godsmagasinet som ligger intill, säger Henrik Gidmark som är affärsutvecklare på Jernhusen.

Kaféägaren Bibi Broström är en av dem som har verksamhet i det gamla godsmagasinet. Hon välkomnar projektet, åtminstone när allt är klart.

– Vid byggnationer är det ju alltid lite oroligt. Vi har varit här i 15 år och var först på området, det har ju byggts mycket under tiden. Jag tycker att det är spännande. Uppsala behöver växa och det här är ett väldigt trevlig område att vara i, säger hon.

Delade meningar

– Jag tror det kan bli bra. Jag tycker att mycket av det man har byggt tidigare har blivit schysst, säger Uppsalabon Gustav Josefsson.

Men Sandra Nariaman håller inte med.

– Jag kommer inte känna igen Uppsala. De bygger hus hela tiden här. Jag är bilåkare och det blir svårt att hitta parkering.

– Personligen tycker jag det är utmärkt att kärnan i staden breddas, säger Börje Wennberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer