Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hilde Wiberg och Emir Padovic vill förebygga att barn hamnar i kriminalitet. Hör mer från dem i klippet. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Nytt projekt ska styra undan 10-åringar från kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har startat ett pilotprojekt i Sävja. Syftet är att styra undan 10–11-åringar från potentiellt kriminellt beteende.

– Vi ska jobba med förebyggande arbete långt tidigare – innan barn hamnar i kriminalitet, säger Hilde Wiberg, chef för ungdomsjouren i Uppsala.

Kriminella beteenden bland unga har lett till att kommunen gör en extra satsning på barn i mellanstadiet. Det är ett samarbete mellan socialförvaltningen och kulturförvaltningen. Under våren och sommaren ligger fokus på att kartlägga barnens skolgång, hemmamiljö och fritid.

Ungdomsjouren och Fritid Uppsala kommer att samarbeta med bland annat skola, socialtjänst och polis. Men även föreningslivet ska involveras.

– Positiv fritidsaktivitet är en trygghetsfaktor, säger Hilde Wiberg.

I klippet hör du ett exempel på hur det kan se ut när barn lockas in i kriminalitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer