Ungdomskriminaliteten är en prioritetsfråga för Uppsala kommun. Foto: SVT

Miljoner till Sävjamodell – ska bli förebild för andra stadsdelar

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen ska motverka ungdomskriminalitet genom en flerårig satsning där stadsdelen Sävja blir först ut. Förhoppningen är att projektet sedan ska spridas till andra stadsdelar där behovet finns.

– Målet är att inga unga ska hamna i kriminalitet, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Den grova kriminaliteten kryper ner i åldrarna i Uppsala och nu görs en extra satsning på att förhindra det. Anledningen till att man valt Sävja är att det är en socioekonomiskt svagare stadsdel, och att det under en tid har varit problem med ungdomar kring Sävja kulturcentrum.

Satsningen är ett samarbete mellan socialnämnden och kulturnämnden, och innebär att tre miljoner kronor läggs på Sävjaprojektet, som ska pågå i två år. Tanken är att liknande satsningar sedan ska genomföras i flera stadsdelar.

– Att bryta kriminaliteten i en ung ålder är en prioritetsfråga, säger Asal Gohari (S), ordförande i socialnämnden.

Hör mer i klippet.

Bryta kriminellt beteende i mellanstadiet

  • Arbetet inriktas på familjer boende i Sävja med barn i årskurs 4 och 5.
  • Syftet är att tidigt identifiera barn och unga i riskzon för att utveckla ett kriminellt beteende, att fånga dessa familjer och att erbjuda dem relevanta stödinsatser.
  • Under våren och sommaren 2021 ligger fokus på att kartlägga barnens skolgång, hemmamiljö och fritid.
  • Under hösten ska alla familjer i området med barn i årskurs 4 och 5 nås genom exempelvis föräldramöten eller hembesök för att identifiera olika behov, samt erbjudas stöd.
  • Personal inom kultur- och socialförvaltningarna ska utbildas.
  • Efter ett år ska projektet utvärderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.