”Jag förväntade mig att det skulle vara svårare”, säger gymnasieeleven Johannes Kalat. Foto: Ellen Pan

Självtest ska hjälpa unga att upptäcka fejkade inlägg

Publicerad

Kan ris vara giftigt? Och innehåller parmesanost trämassa? Det är inte alltid helt lätt att veta om ett påstående i sociala medier är sant eller falsk. Därför har forskare i Uppsala tagit fram ett onlineverktyg som ska lära människor att värdera bilder, filmer och nyheter.

Enligt forskaren Thomas Nygren, som leder projektet ”Nyhetsvärderaren”, är det en utmaning att sprida kunskap om källkritik. Han menar att man har experimenterat med olika metoder i flera år, och nu äntligen hittat ett sätt som fungerar. Verktyget har testats på ett hundratal elever och visat sig ha god effekt på deras källkritiska förmåga.

– De flesta som gör det här blir bättre på att granska falska och sanna nyheter. Vi hoppas att alla lärare i Sverige kan använda sig utav det, säger Thomas Nygren.

I klippet får du veta mer om hur självtestet fungerar och vad gymnasieelever tycker om det.

Så blir du bättre på att nyhetsvärdera

• Fundera på vem som är avsändaren och vad har den för avsikter.

• Använd sökmotorer och uppslagsverk för att ta reda på hur trovärdig avsändaren är.

• Vilka bevis finns för olika påståenden i nyheten? Är det t.ex. forskningsresultat, statistik från myndigheter eller personliga berättelser?

• Dubbelkolla fakta hos andra oberoende källor.

• Ha för vana att hålla dig uppdaterad via etablerade nyhetskällor.

Källa: Nyhetsvarderaren.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.