Bedrägeri på en kvarts miljon – åtalas för penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor ska ha fått samtal från en okänd person som sa att hon arbetar på en bank. Personen ska ha lurat kvinnorna och fört över runt en kvarts miljon kronor från deras konton. Pengarna har sedan gått vidare till en man som nu är misstänkt för penningtvättsbrott.

En man bosatt i Tierp är nu åtalad för två olika penningtvättbrott som ska ha begåtts i juni förra året. Båda brotten ska ha begåtts på liknande vis.

En okänd person ska ha ringt en kvinna och sagt att hon arbetade på en bank. Mottagaren ska då ha blivit lurad att logga in på sin internetbank. Personen som utgav sig för att arbeta på banken ska på det sättet ha kunnat överföra närmare 130 000 kronor till en mans konto.

Mannen som ska ha fått pengarna står nu åtalad vid Uppsala tingsrätt. Han ska ha tagit ut en viss del av pengarna, och omsatt andra delar av summan.

120 000 kronor till på den misstänkta mannens konto

Dagen efter ska en liknande händelse ha inträffat. En person ska ha ringt och lurat en kvinna att lämna ut koder från sin bankdosa. Drygt 120 000 kronor överfördes till samma misstänkta man.

Båda gärningarna ska ha skett i Uppsala län samt i Stockholms län.

I bevisningen till de misstänkta brotten finns bland annat kontoutdrag.

De två målsägandena och banken yrkar ersättning respektive skadestånd av den tilltalade mannen, som erkänner båda brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.