Se hur konstverket kommer att se ut när det står klart i klippet. Foto: Pontus Stark/SVT

Okända konstverket renoveras – för en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Konstverket Tecken får en ny klädsel, belysning och en rostskyddad framtid. Det när Uppsala kommun, tillsammans med ursprungskonstnären, renoverar objektet. Notan: En miljon kronor.

I skrivande stund är bara en hög stålkonstruktion kvar på platsen. Nästa vecka ska konstverket i norra Uppsala få en ny skrud när materialet byts ut: rött och blått ska bli gult och blått.

– Vi byter ut det mot ett mer hållbart och rostfritt material eftersom det behövdes. Sedan anspelade ju färgerna till domkyrkan och slottet. Nu ska den ta upp himlen och solljuset i stället, som är mer dominerande här ute, säger Anna Ehn, chef för offentlig konst på Uppsala kommun.

Ursprungskonstnären Lenny Clarhäll har varit delaktig i processen att ta fram den nya utformningen. Platsen kring konstverket ska dessutom bli mer välupplyst – bland annat för att öka tryggheten.

Flyttades från slottsbacken

1998 intog den 13 meter höga konstinstallationen ”Tecken” slottsbacken i Uppsala. Besöket var bara tillfälligt och några år senare flyttade det ut till Röbospåret och Gamla Uppsala där det blivit kvar. Trots att det är ett av Uppsalas högsta konstverk är det inte alla som noterar det.

– Man har ju sett det varje dag så jag tänker inte så mycket på det, säger Lennart Holmgren som rastar sina två hundar i rastgården intill skapelsen.

– Jag lägger nästan aldrig märke till det, säger Lena Westman som också är på plats och tränar lite agility med sin hund Malin.

Anna Ehn menar att många konstverk försvinner in i offentligheten efter ett tag.

– I det här fallet, när konstverket får en helt ny skrud, tror jag många kommer upptäcka det på nytt, säger hon.

”Självklart värt det”

Projektet beräknas kosta omkring en miljon.

– Självklart är det värt det. Vi behöver både upprätthålla det konstnärliga värdet men också bevara själva konstruktionen i sig, säger Anna Ehn.

Se hur det nya konstverket kommer att se ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.