Det är oklart om Sirius kan göra hemmapremiär på Studenternas den 8 april.

Studenternas inte godkänd för allsvenskt spel

Uppdaterad
Publicerad

Studenternas blev inte godkänd när Svenska fotbollsförbundet genomförde en besiktning av arenan under tisdagen. Den 8 april har Sirius hemmapremiär på arenan, vilken riskerar att behöva flyttas.

I veckan genomfördes en årlig besiktning av den nya arenan på Studenternas. Svenska fotbollsförbundet (SvFF) genomförde besiktningen med syftet att undersöka om det är möjligt att Sirius spelar sin första match på arenan om lite mer än en vecka. Efter besiktningen kunde SvFF inte ge ett klart besked gällande arenan.

– Risken för att det inte skulle gå att spela på Studenternas är lika stor nu, som den var innan besiktningen. Om möjligt mindre. Vi hade en enad syn med Fotbollsförbundet om vad finns kvar att göra, säger Johan Quarfordt, projektledare för nya Studenternas.

Sedan arenan började byggas 2017 har fokus legat på att den ska vara spelbar för Sirius hemmapremiär den 8 april 2019.

– Det är klart att man alltid kan göra mer. Men vi har lagt ner enorma resurser och varit dedikerade i vårt arbete med ständigt fokus på hemmapremiären varje dag sedan dess, säger Johan Quarfordt.

Ny besiktning nästa vecka

Svenska fotbollsförbundet kommer att göra ytterligare en besiktning av arenan under nästa vecka. Den 4 april återkommer de med ett slutgiltigt besked om Sirius kommer att kunna göra premiär på hemmaplan – eller inte.

– Det vore förstås ytterst olyckligt om de inte kan göra premiär på Studenternas, men det är den målbild vi har och jobbar efter, säger Johan Quarfordt.

Foto: IK Sirius FK

De punkter som gör så att arenan inte kan godkännas än är:

  • Konstgräsplanen har inte certifierats av Fifa.
  • Den temporära ståplatsläktaren är inte färdigställd.
  • Omklädningsrum är ännu ej inredda och iordningställda.
  • Provisoriska toaletter och mobila kiosker är ännu ej utställda på sina platser.

Om besiktningen inte blir godkänd kommer matchen den 8 april att spelas i Gävle. Hemmapremiär för Sirius på Studenternas blir då den 20 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.