Maria Patel (S), ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden och Markus Lagerquist (M), 2:a vice ordförande, om risken för att Sirius eventuellt inte kommer att kunna göra hemmapremiär på Studenternas. Foto: Uppsala kommun och SVT.

Efter Studan-beskedet: ”Dålig PR för Uppsala”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan dömde Sveriges fotbollsförbund ut delar av Studenternas, vilket gjorde att Sirius hemmapremiär fick flyttas till Gävle. Nu riskerar samma sak att hända igen.

– Vi är mycket oroade för detta och det är extremt dålig PR för Uppsala som fotbollstad, säger Markus Lagerquist (M), 2:a vice ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun.

Enligt Maria Patel (S), ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun, har kommunen gjort allt de kan för att se till att nya Studenternas ska vara klar till hemmapremiären, vilket har varit målbilden sedan våren 2017.

– Vi har samarbetat med alla inblandade aktörer som har jobbat för fullt för att färdigställa arenan, säger Maria Patel (S).

Markus Lagerquist (M) ställer sig frågan vilket ansvar kommunstyrelsen kommer att ta för att Sirius ska kunna spela på hemmaplan 8 april.

– För två år sedan tvingades Sirius spela i Gävle för att kommunen inte kunde få ordning på gräset på studenternas. Nu finns en liknande risk igen på grund av att kommunens bygge dragit ut på tiden. Vår fråga nu är hur kommunens styre går vidare för att säkerställa att Sirius får spela sin hemmapremiär där de hör hemma – i Uppsala, säger Markus Lagerquist (M).

De punkter som gör så att arenan inte kan godkännas än är:

  • Konstgräsplanen har inte certifierats av Fifa.
  • Den temporära ståplatsläktaren är inte färdigställd.
  • Omklädningsrum är ännu ej inredda och iordningställda.
  • Provisoriska toaletter och mobila kiosker är ännu ej utställda på sina platser.
Foto: IK Sirius FK

”Klart det är tråkigt”

Maria Patel (S) säger att det fortfarande finns stort hopp om att Sirius kommer att kunna spela på Studenternas som planerat. 

– Så klart är det tråkigt att besiktningen inte gick igenom i går, men än är inte sista ordet sagt.

Tråkigt säger du, men känner du som ordförande i kommunens idrotts- och fritidsnämnd något ansvar?

– Det är klart jag gör det. Men vi har gjort allt, och jag hoppas verkligen att arenan blir godkänd nästa vecka, säger Maria Patel (S).

Men något måste ha gått fel om arenan ännu inte är klar med så kort tid kvar till  hemmapremiären?

– Det har jag svårt att svara på, det får du ta med de som är mer insatta i själva bygget, säger Maria Patel (S).

Vilken bild tänker du att det förmedlar av Uppsala som fotbollsstad när Sirius premiärmatch riskeras att flyttas för andra gången?

– Vi är jättestolta över att vi har ett lag från Uppsala som spelar i Allsvenskan, så det är klart att det är tråkigt, säger Maria Patel (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.