Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: UKK

Tidigare medarbetare på UKK: ”Var bara en tidsfråga”

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare medarbetare på Uppsala konsert och kongress är chockad, men inte förvånad över händelsen där två personer miste sina liv på tisdagskvällen.

– Det var bara en tidsfråga. Man har vetat att det har kunnat hända under alla år, säger personen.

Den vertikala foajén (UKK:s egna beskrivning) är en öppen yta som sträcker sig från entréplan ända upp till sjunde våningen i Uppsala konsert och kongress. När man tar de långa röda rulltrapporna upp till sjätte våningen och sedan vänder blicken nedåt kan även den vane drabbas av yrsel.

– Det snurrar till i huvudet när man kommer upp, säger en medarbetare som varit anställd vid UKK under flera år, och som vill vara anonym.

Även om det inte var en säkerhetsrisk det pratades högt om fanns den ständigt i medarbetarens medvetande när arbete utfördes i närheten av de räcken som omger öppningen på sjätte våningen.

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: UKK

”Alltid tänkt att risken finns”

– Man har ju alltid tänkt när någon arbetat där att fallrisken finns. Till exempel när utrustning monteras inför evenemang, eller när serveringspersonal arbetar där. Men också att någon skulle kunna hoppa, att någon berusad skulle kunna tippa över räcket, eller att någon tappar något som landar i huvudet på folk i entréplan.

Vad tänker du nu efter det som hänt?

– Det är för jävligt. Det hade kanske kunnat förebyggas, och då kanske de här personerna hade överlevt. Det här borde man ha tänkt på.

– Jag förstår att det finns mycket frågor kring händelsen, och därför har vi kallat till en presskonferens på torsdag eftermiddag. Vi ber att få återkomma med svar vid det tillfället, säger Karin Sävström, pressansvarig vid UKK.

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: UKK

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsfallen på UKK

Mer i ämnet