Foto: SVT

Omedelbart stopp för nyanställningar i Region Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala har under torsdagen beslutat att dra i handbromsen och stoppa så många kostnader som möjligt för att undvika ett stort ekonomiskt underskott.

Nyanställningar stoppas, inga konsulter får anlitas, och alla inköp som inte är akuta skjuts på framtiden. Det meddelar Region Uppsala på torsdagseftermiddagen.

– Det ekonomiska läget har försämrats kraftigt under 2018 och Region Uppsala riskerar att gå med underskott. Åtgärderna syftar till att få en ekonomi i balans, säger ekonomidirektör Emma Lennartsson i ett pressmeddelande.

Det var den senaste månadsrapporten till regionstyrelsen som fick beslutsfattarna att agera. Den pekar på en kraftigt försämrad prognos för Region Uppsalas ekonomiska resultat för 2018.

Nu vidtar regionen alltså en rad åtgärder i hopp om att verksamheterna ska sluta blöda pengar, och uppger samtidigt att ytterligare effektiviseringar kommer att göras de kommande åren.

– Vi behöver göra ett stort utvecklingsarbete i alla verksamheter, på alla nivåer. Inte minst kommer vi att ta hjälp av medarbetarna och lyssna på deras förslag till besparingar och effektiviseringar, säger Emma Lennartsson.

  • Anställningsstopp i hela Region Uppsala med undantag av anställningar i klinisk verksamhet som krävs för att motverka kapacitetsbrist och fasa ut beroende av hyrpersonal.
  • Stopp för att anlita konsulter.
  • Samtliga inköp som inte är akuta skjuts upp.
  • Stopp för övernattningar i samband med konferenser.

Region Uppsala uppger att ytterligare effektiviseringar kommer att göras under kommande år för att klara bland annat ökade kostnader för fastigheter och pensioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet