Räcker gubbarna till? Foto: TT/Arkiv

Ont om jordgubbar i midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Om du har planer på att äta jordgubbar under midsommar så får du förberedda dig för det värsta. Majvärmen har gjort att många jordgubbar kom tidigt i år.

Jordgubben, en viktigt beståndsdel på midsommarbordet för många, kom tidigt i år. Majvärmen gav en snabb och ihoppressad blomning, vilket gjorde att skörden också kom tidigt.

– För två månader sen var vi oroliga över att vi skulle få jordgubbar till midsommar, sen kom värmen och nu har de gått åt riktigt fort, säger jordgubbsodlaren Fredrik Hörenius.

Många av årets jordgubbar gick åt tidigt i samband med värmen. Nu beräknar Hörenius att hälften av jordgubbarna som man tidigare beräknat med, kommer att finnas att köpa under midsommarafton.

– Bästa tipset är ju att köpa i tid, om man vill vara säker på att få fina och goda jordgubbar, säger han.

Orolig över värmebölja

Gustaf Olsson är också en av länets jordgubbsodlare. Han upplever skörden som bra, och känner att det kommer finnas jordgubbar till midsommar.

– Det ska nog räcka till, men det vi är lite oroliga över är en till värmebölja som kan förstöra resterande av sommarens jordgubbar, säger Gustaf Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.