Den tidiga våren har också fått bär att mogna tidigare än vanligt. Skogsforskaren Ola Langvall har redan hittat mogna blåbär i Växjö-trakten. – Annars är det mer normalt med början eller mitten av juli. Förra året var det tvärtom. Då började bären mogna i andra halvan av juli. Foto: Svt

Nu avgörs bärsommaren

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli en fantastisk bärsommar. Eller så torkar den inne. – Det är nu det avgörs, säger skogsforskaren Ola Langvall.

Det är snart dags att ge sig ut i skogen och plocka bär. Men om det blir någon skörd att tala om i korgarna avgörs den närmsta tiden: Om det kommer tillräckligt med regn.

– Nu är precis rätt läge för regn, när bären bara ska växa och bli större, säger Ola Langvall, skogsforskare vid Statens lantbruksuniversitet.

Risk att bären blir små

Men fortsätter det torra och soliga vädret är risken i stället att bären i år blir små.

– Den som har plockat bär vet att storleken på bären gör rätt mycket för hur lång tid det tar att plocka en liter. Om vi ska få stora bär som är lättplockade så avgörs det nu, om det fortsätter regna eller inte.

Han säger att förutsättningarna i år egentligen har varit väldigt bra med en varm vår.

– Det som är mest kritiskt för om det alls ska bli bär är om det kommer frostnätter under blomningen. I år verkar det inte som om vi haft många frostnätter. Så förutsättningarna för att det skulle bli mycket bär var rätt goda i år, säger Ola Langvall.

Bär i skog och mark

Blåbär: Blåbärsris finns i 60 procent av svenska skogsmarker. För att hitta bär kan man få leta sig till lite soligare platser. Det kan vara stora lokala variationer i bärtillgången.

Smultron: Växer vilt väldränerat och torrt, gärna utmed grusvägar, i nästan hela landet förutom längst i norr.

Hallon: Växer gärna i steniga jordar, gärna kalhyggen. Har hittats i stort sett i hela landet.

Tranbär: Växer på kärr och myrmark i hela landet.

Björnbär: Växer vilt i östra Svealand, närmast kusten men kan även hittas i gamla trädgårdar.

Hjortron: Växer där det är fuktigt, företrädesvis myrar. Från Småland och norrut.

Källa: Artdatabanken, Nationalencyklopedien, SLU, Naturhistoriska riksmuseet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.