Akademiska sjukhuset kan stå inför stort sparpaket. Foto: TT

Operationsstoppet förlängs veckan ut

Uppdaterad
Publicerad
Planerade operationer på Akademiska sjukhuset ställs in ytterligare två dagar. Operationsstoppet inleddes i fredags till följd av att sjukhuset inte fått fulla leveranser av sjukvårdsmateriel.

Alla planerade operationer på Akademiska sjukhuset ställs in även under torsdagen och fredagen på grund av den rådande bristen på sjukvårdsmateriel.

– De leveranser vi har fått täcker tyvärr inte behovet för att både bedriva vård i normal omfattning och ha beredskap för akuta händelser som olyckor. Av säkerhetsskäl reserverar vi det materiel som finns för medicinskt angelägna operationer, säger chefsläkare Göran Günther i ett pressmeddelande.

Drabbade patienter kontaktas av sjukhuset. Akuta operationer berörs inte av stoppet.

Övriga vårdinstitutioner i länet fungerar som vanligt, men enligt pressmeddelandet börjar även läget där bli ansträngt.

– Vi arbetar intensivt med att få försörjningen av sjukvårdsmateriel att fungera och vi undersöker alternativa lösningar. Vi har i nuläget ingen prognos för när problemen ska vara helt lösta, säger Göran Günther i pressmeddelandet.

”Trist ett svagt uttryck”

I nuläget kan sjukhuset inte bedöma exakt hur planerade operationer kommer att påverkas på sikt.

– Det är inte bra att behöva ställa in, men den eventuella kösituation som uppstår får vi hantera när vi går tillbaka till normalt läge, säger Göran Günther till SVT Uppsala.

Vad gör personalen som skulle ha opererat?

– Vi har ju verksamhet och många patienter inneliggande. Och så måste vi ha beredskap för den akuta beredskapen eller om det skulle hända en större olycka. Det kan vi ta hand om, säger han.

Vad tänker du som chefsläkare kring hela den här situationen?

– Trist är väl ett ganska svagt uttryck. Vi jobbar hårt på att lösa situationen, säger Göran Günther.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet