Foto: SVT/Magnus Hellstöm

Nu får Öregrund en flytande föreningslokal

Uppdaterad
Publicerad

De skulle bara byta några bord på Wetsera sen skulle hon tillbaka i sjön igen, var det tänkt. Sex år senare börjar helrenoveringen bli klar. Lejonparten av den gamla skutan har bytts ut och till sommaren väntar sjösättning.

Till sommaren kommer Öregrundsbor och turister att få se en helt ny stadsbild när dom blickar ut över hamnens inlopp. Skutan Wetsera från 1891 ska då sjösättas och läggas på sin nya plats nedanför det gamla fyrskeppet Västra banken.

– Det ska bli en kulturhörna för gamla båtar som kan bli som ett flytande museum, säger Björn Björebäck, initiativtagare och en av de drivande krafterna i Wetseras vänner.

I mars ska muddringsarbetet påbörjas, en ny brygga skall anläggas och därefter finns det en flytande föreningslokal att tillgå i centrala Öregrund.

– Vi har redan bra kontakt med sjöscouterna, men man skall kunna hyra skutan som en vanlig föreningslokal, säger Björn Björebäck.

– Nu får hon bryggsegla några år men vi har förhoppning om att även kunna segla henne så småningom, säger Johan Lindqvist, ordförande i Wetseras vänner.

Renoverad i grunden

I sex års tid har man renoverat Wetsera, mestadels med ideella krafter men även med anlitade hantverkare. Allmänna arvsfonden ha bidragit med delfinansiering men också ställt krav på att skutan skall användas som föreningslokal och nu skall den också utrustas med hiss.

Arbetsinsatsen av medlemmarna i Wetseras vänner är och har varit gigantiskt, men kamratskapet mycket uppskattat. Lite nervöst är det inför sjösättningen av den 21 meter långa och 65 ton tunga skutan.

– Det är ju en träbåt vi sjösätter, men flyter hon fram till bryggan så kommer hon att bli ett smycke för Öregrund, säger Björn Björebäck.

Häng med ombord i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.