Kallskänkan Eva Vilhelmsson tycker att sillen blir godare om man lägger in den själv. Foto: SVT

OS-mästarinnans bästa sillrecept

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon och kallskänkan Eva Vilhelmsson vann matlagnings-OS i kategorin storkök. Nu delar hon med sig av sitt eget recept på julsill.

Om sillen har köpts färsk måste den först ligga i lag och saltas av, innan den kan smaksättas.

För den som inte vill salta sin egen sill rekommenderar Eva att man köper någon form av färdig inläggningssill som är klar att smaksättas.

Evas julsill

400g sill

1-2-3-lag (se recept nedan)

Lagerblad

Nejlika

Kryddpeppar

Stjärnanis

Kanel

Zest från lime och citron

Ingefära

Evas 1-2-3-lag

(till 400g sill)

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten (som kokat upp och fått svalna)

Evas recept på saltlag

(till 400g sill)

2 dl ättika (12%)

6 dl vatten (som kokats och därefter fått svalna)

3 tsk salt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.