Enligt Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, är det allra säkrast att köpa inläggningssill direkt från butiken. Foto: SVT

Sillen kan bli farlig – om du gör fel

Uppdaterad
Publicerad

Att ha sill på julbordet är en tradition för många. Men om du lägger in sillen själv gäller det att vara noggrann med detaljerna, annars kan sillen bli en hälsorisk.

– Risken är att man tar för lite av just ättika som gör att sillinläggningen blir sur. Då kan farliga bakterier växa till i sillen som man kan bli sjuk av, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Kan bilda nervgift

Det är framförallt en bakterie som man kan bli riktigt sjuk av. Den kallas Clostridium botulinum och kan finnas på fisken i dess naturliga tillstånd. Om inte sillagen är tillräckligt sur, salt, och kall så kan bakterien växa till sig och bilda ett nervgift som heter botulinumtoxin.

– Några timmar, till dagar efteråt kan man få synrubbningar, yrsel, illamående och lite förlamningskänsla. Då är det jätteviktigt att man uppsöker sjukvård direkt, säger Christina Lantz.

Läs mer: Så lägger du in din egen sill

Ovanligt i Sverige

Nervgiftet kan vara dödligt, men i Sverige är det extremt ovanligt att överhuvudtaget drabbas av bakterien i sillen. Det är också relativt lätt att hitta sill som är säker.

– Om du köper inläggningssill i butiken så är den saltat och urvattnad från början. Den är då säker att använda för egna recept, säger Christina Lantz.

För den som ändå vill lägga in sin egen sill rekommenderar Christina Lantz att man följer ett beprövat recept från till exempel en kokbok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.