Det är viktigt att lagen blir tillräckligt kall, för att inte bakterier ska föröka sig på sillen. Foto: SVT

Så lägger du in din egen sill

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att sillagen blir tillräckligt sur, salt och kall så att inte bakterier kan växa till sig på fisken. Vi bad kallskänkan Eva Vilhelmsson om hennes bästa tips.

– Det viktigaste är att lagen är kall när den hälls på fisken. Om den är lite fisljummen reagerar fisken fel, säger hon.

Eva Vilhelmsson rekommenderar att den uppkokade lagen får stå i kylskåpet tills den har blivit riktigt kall.

Läs mer: Sillen kan bli farlig – om du gör fel

”Helt annan smak”

Eva Vilhelmsson jobbar som kallskänka i Uppsala, och hon har även deltagit i matlagnings-OS, där hon kammade hem guld i kategorin storkök. Trots att inläggningen tar lång tid, och ställer höga krav på hygien och noggrannhet  tycker Eva Vilhelmsson att processen är väl värd besväret.

– Det blir ju så fantastiskt mycket godare, det blir en helt annan smak. Har man tid, möjlighet och vågar så gör en egen sill, säger hon.

Bäst att provsmaka

Det första steget för att lägga in sin egen sill är att skölja de osaltade färska fiskfileerna och ta av dem skinnet. Filéerna ska därefter läggas i en saltlag i ett till två dygn.

– Man kan också hoppa över det första steget och köpa saltade filéer direkt hos fiskhandlaren, säger Eva Vilhelmsson.

 De saltade filéerna ska sedan sköljas och helst läggas i vatten i kylskåpet i minst tolv timmar.

– Mitt bästa tips är att smaka på filéen efter tolv timmar. Känner man att det fortfarande är alldeles för salt låter man filéerna ligga i några timmar till, säger Eva Vilhelmsson.

1-2-3-lag

När filéerna inte längre smakar salt är det dags att lägga dem i en så kallad 1-2-3-lag, bestående av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten.

– Jag brukar också tillsätta olika typer av kryddor, som till exempel kryddnejlika, senapsfrön, kanel och lagerblad. Du kan lägga i princip vad som helst i din 1-2-3-lag, säger Eva Vilhelmsson.

Eva Vilhelmsson rekommenderar att sillen får ligga och dra till sig smakerna i 1-2-3-lagen i ungefär en dag, innan den är redo att smaksättas.

Läs mer: OS-mästarinnans bästa sillrecept

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.