– Särskilt allvarligt när en person som inte har med händelsen att göra hamnar i skottlinjen, säger åklagare Anne Sjöblom. Foto: SVT

Oskyldig träffad av skotten i Flogsta

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt att oskyldiga träffas av kulorna när kriminella gör upp. Men i Flogsta hände det. En utbytesstudent hade oturen att träffas av skotten.

På pizzerian i Flogsta befann sig ett 30-tal personer i fredags kväll. En av de två personer som besköts var en oskyldig student från Nederländerna som råkade befinna sig på pizzerian.

– Det känns särskilt allvarligt när det handlar om en person som inte har med händelsen att göra egentligen hamnar i skottlinjen på det här sättet, säger åklagare Anne Sjöblom.

Det är oftast de kriminella själva som drabbas när våldet trappats upp. Men i takt med att skjutningarna blivit fler ökar risken att oskyldiga förbipasserande träffas när gängen gör upp.

– De är ute efter sina specifika mål men där finns alltid en risk för allmänheten vilket vi har sett exempel på, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Aftonbladet.

Oklart om han ska börja studera

På Uppsala universitet håller man kontakt med studenten. Om och i så fall när han vill börja sina studier här återstår att se.

– Det som har hänt är ju en extrem situation, som tur är, säger Erika Dabhilkar, enhetschef på Uppsala universitet.

Det har inte tidigare hänt att en student i Uppsala blivit skjuten på det här viset enligt Dabhilkar. Några särskilda säkerhetsåtgärder efter skjutningen har inte vidtagits av universitetet.

– Det finns inte behov av det, men naturligtvis följer vi samhällsutvecklingen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.