Ett av offren i Flogsta var enligt åklagaren misstänkt för anstiftan till mordet i Boländerna i april förra året. Foto: Utryckning Uppsala

Skjuten man misstänkt i mordhärva

Uppdaterad
Publicerad

Ett av offren vid skjutningen på pizzerian i Flogsta i fredags har varit misstänkt i ett uppmärksammat mordfall i Uppsala i våras: dödsskjutningen i Boländerna.

Mannen var en av de tio som greps i en omfattande razzia efter mordet i Boländerna.

– Jag begärde honom häktad för anstiftan till mord, men han släpptes då av tingsrätten, säger åklagare Anne Sjöblom.

Det var den 1 april som en man i 40-årsåldern sköts ihjäl utanför en snabbmatsrestaurang i Boländerna. Två personer som misstänktes vara inblandade greps, men släpptes senare. I oktober greps tio personer som misstänkta för inblandning i mordet, men samtliga försattes senare på fri fot i brist på bevis.

Svårt att utreda

Åklagare och polis har tidigare uppgett att det varit svårigheter att komma vidare i utredningen då misstänkta och vittnen inte velat tala med polis.

En av teorierna gällande Boländernamordet var att det var en uppgörelse i de undre kretsarna i form av ett beställningsjobb. Utfört av den så kallade Dödspatrullen. Enligt åklagaren fanns en hotbild mot offret, som levde med skyddad identitet.

Skjutningen i Flogsta

I fredags öppnade en ensam gärningsman eld inne på en pizzeria i Flogsta. En utländsk student träffades, samt en man från Uppsala. En man som alltså tidigare figurerat i Boländernautredningen. En 19-åring angav under helgen sig själv och sitter nu anhålllen misstänkt på sannolika skäl.

Hur hör utredningarna ihop?

– Att de hör ihop kan vi inte veta ännu, vi vet bara att det är en av de misstänkta som är skjuten, säger Anne Sjöblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.