Boländernaskjutningen – svårjobbad utredning

Publicerad

Få vill prata med polisen gällande den dödsskjutningen som skedde i Boländerna i Uppsala i början av april. Flera personer har figurerat i utredningen, men sedan en tid tillbaka har polisen ingen frihetsberövad för brottet.

Polisen misstänker att brottet kan ha att göra med någon typ av uppgörelse inom den undre världen i Uppsala. Detta försvårar utredningen enligt Uppsalapolisen.

– De personer som rör sig i de här miljöerna brukar ofta inte vilja hjälpa polisen, säger Christer Nordström.

Dödsskjutning i Uppsala

Polisen larmades klockan 19.07 på lördagskvällen den 1 april om en skottlossning i Boländerna. En man i 40-årsåldern skottskadades och fördes till sjukhus och avled senare av sina skador. Polisen rubricerar händelsen som mord.

– Jag bedömer att det här är en utredning som kommer att ta lång tid men exakt hur lång tid det kommer ta är väldigt svårt att säga, har åklagaren i målet Anne Sjöblom tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala.

LÄS MER: Person skjuten till döds i Uppsala

Personer har suttit frihetsberövade

Två personer har tidigare suttit frihetsberövade för brottet. Båda är dock släppta i nuläget.

– Vi hade helt enkelt inte tillräckligt för att fortfarande ha dem frihetsberövade, säger Christer Nordström.

Tidigt in i utredningen stod det klart att offrets skjutits till döds, av personer som aktivt riktat in sig på honom. SVT Nyheter Uppsala har tidigare rapporterat om att en hotbild funnits mot mannen sedan tidigare och att mannen hade skyddade identitetsuppgifter.

Försvårande omständigheter

Enligt polisen är det just mentaliteten inom de kriminella grupperingarna som är ett aber för polisen.

– Allt som oftast är de inte medgörliga i utredningar som dessa.

Du låter uppgiven?

– Nej, inte uppgiven. Vi har stora förhoppningar på att detta ska lösa sig, men jag förklarar bara läget som det ser ut nu.

Som i ett led av utredningen valde också åklagaren tidigt att släppa en övervakningsfilm som visar själva skjuitningen. Detta för att få in eventuella tips.

Inget genombrott

I dagsläget går utredningen vidare.

– Vi arbetar vidare på bred front.

Förväntar ni er någon vedergällning?

– Vi har ganska bra koll på många som är i de här grupperingarna och erfarenheten är att det inte är omöjligt att de tar saker i egna händer. Det kan också vara en av anledningarna till att de inte vill prata med oss – för att de vill lösa det själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Uppsala

Mer i ämnet