Det som odlas mest på de ekologiska åkrarna är foder. Foto: SVT

Östhammar bäst på eko-jordbruk

Publicerad

Östhammar är den kommun i länet som har störst andel ekologisk åkermark. Där är en fjärdedel av marken omställd för ekologiskt jordbruk.

Det kan jämföras med snittet för riket, som är 14 procent, visar färska siffror från Jordbruksverket som nyhetsbyrån Sirén sammanställt.

I Uppsala kommun är 17 procent av åkermarken omställd till eko-jordbruk, och i Knivsta endast 6 procent.

Karlskoga kommun i Värmland har störst andel ekologisk åkermark i hela landet, 53 procent.

Foder odlas mest

Foder, alltså slåtter- och betesvall, är det som odlas mest på de ekologiska åkrarna. Sverige har totalt 2,6 miljoner hektar åkermark. För tillfället är två procent av den på väg att ställas om till ekologisk mark.

– Det som har hänt de två senaste åren är att arealen under omställning har gått upp igen. Mellan 2010 och 2014 minskade den ganska kraftigt. Nu har den ökat igen och det ger förutsättningar för att den omställda arealen kommer att öka framöver, säger Ulf Svensson, statistiker på Jordbruksverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Att odla ekologiskt innebär:

* En produktion utan kemiska bekämpningsmedel, handelsgödsel och GMO.

* Att djuren får utlopp för sina naturliga beteenden.

* Att förädling av livsmedel görs utan syntetiska tillsatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.