Forsmarks kärnkraftverk i Östhammar. Sveriges enda kommun som tackat ja till att ta hand om slutförvaring av radioaktivt kärnavfall. Foto: TT Nyhetsbyrån

Östhammar godkänner utbyggnad av befintlig slutförvaring

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Östhammar sade i kväll ja till en utbyggnad av det befintliga slutförvaret av kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark.

Beslutet klubbades vid kommunfullmäktiges sammanträde på tisdagskvällen. Under voteringen ställde sig 48 ledamöter bakom beslutet, medan en motsatte sig det.

Fortfarande krävs ett regeringsbeslut innan utbyggnaden kan bli av. Men både Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen har godkänt projektet.

– Vi är stolta över att vi får det här förtroendet. Östhammars beslut är ett viktigt steg på vägen för att vi ska kunna ta hand om avfallet som uppstår när flera svenska kärnkraftsreaktorer ska monteras ner och rivas, säger Svensk Kärnbränslehanterings (SKB) vd Johan Dasht i ett pressmeddelande.

Kortlivat och långlivat radioaktivt avfall

Anläggningen slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, har varit i drift sedan 1988. I den förvaras avfall från de svenska kärnkraftverken och radioaktivt avfall från sjukvård, forskning och annan industri. Nu behöver den byggas ut för att kunna ta emot rivningsavfall från kärnkraftverken, skriver SKB i pressmeddelandet.

I oktober 2020 sade Östhammars kommun ja till att slutförvaret av använt kärnbränsle ska få byggas i Forsmark. Det avfallet måste isoleras och vila i minst 100 000 år. Även där har regeringen sista ordet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet