Gudstjänst i Knutby vid ett tidigare tillfälle. Foto: Jonas Ekströmer/TT

”Otroligt påfrestande att inse hur lurade, utnyttjade och misshandlade de har blivit”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt åklagaren var det med hot om ett efterliv i helvetet som den påstådda misshandeln kunde fortgå i församlingen i Knutby. För de målsägande tog det lång tid att se vad som egentligen pågick.
– Det har varit otroligt påfrestande att inse hur lurade, utnyttjade och misshandlade de har blivit, säger målsägandebiträde Leif Ericksson.

En av de åtalade är Åsa Waldau som under församlingens aktiva år var en av dess främsta ledare.

Advokat Leif Ericksson företräder en av målsägandena i åtalet. Den bild hans klient målat upp av tiden i församlingen i Knutby är närmast sektlik.

– De har levt i en miljö där allt Åsa Waldau säger är Guds ord, och de är så rädda för att hamna i onåd, säger han.

– Vi har pratat rätt mycket om vad som skulle kunna åtalas och det är ju de här våldsamheterna och misshandeln. Mycket av det som min klient berättat om är preskriberat, sen har det varit bestraffningar som det varit svårt att sätta en juridisk etikett på.

”Riskerade att man hamnade i helvetet”

Under presskonferensen där åtalet presenterades talade kammaråklagare Liselott Herschend om en ”innersta krets” som haft i uppgift att skydda en av ledarna:

– Om de inte gjorde det riskerade de att hamna i helvetet.

Får stöd att bearbeta händelserna

Leif Ericksson säger att hans klient upplever det som väldigt skönt att åtalet nu väckts.

– Min klient får, liksom många andra, hjälp för att bearbeta det de råkat ut för. Det har varit otroligt påfrestande att inse hur lurade, utnyttjade och misshandlade de har blivit.

Hur kommer det sig att det dröjt så lång tid innan det här har kommit upp?

Efter mordhistorien 2004 har det eskalerat bit för bit. Det såg inte ut så här då. Det har varit värst de fem, sex sista åren.

Åsa Waldau och den tidigare pastor som är ankalagad för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning nekar till brott, medan den tredje åtalade erkänt sina handlingar.

Försvarsadvokaten: Aldrig haft något uppsåt att göra någon illa

SVT har sökt Åsa Waldaus advokat Andreas Hahn, som svarat i ett mejl:

”Åsa kan nu i efterhand se att den gemenskapen och den tron man levt i, inom en grupp av församlingen, lett till ett beteende som inte varit sunt. Det beklagar Åsa djupt idag och hon är beredd att ta sin del av ansvaret för det. Åsa vill dock understryka att hon upplevt att man agerat tillsammans och i samförstånd i gruppen och att hon aldrig haft något uppsåt att göra någon illa.

Vi inväntar nu tingsrättens förhandling. Åsa mår inte bra och kommer inte besvara några ytterligare frågor innan dess, istället hänvisas till vad Åsa sagt i de polisförhör hon fullt ut medverkat i under förundersökningen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer