Massi Fritz om Knutby-åtalet: Bara en liten del av det de varit med om

Publicerad

Åtal väcktes i dag mot tre tidigare pastorer i den före detta Knutby-församlingen och misstankarna handlar om flera fall av misshandel och om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Flera av de åtta målsägandena företräds av Elisabeth Massi Fritz.
– Det vi kan sammanfatta målet med är att det är ett upprepande av våld, säger hon.

I dag väcktes åtal mot tre före detta pastorer i den tidigare Knutbyförsamlingen.

Åtalspunkterna handlar om flera fall av misshandel och om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Misstankarna om sexualbrott gäller bara en av pastorerna.

”Bestraffats på ett hänsynslöst sätt”

Totalt är det åtta personer som står som målsägande i målet. Flera av dem företräds av målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.

– De har väntat i flera år. Det vi kan se i åtalet är bara en liten del av de händelser som våra klienter har varit med om, säger hon till SVT efter en presskonferens.

– Det vi kan sammanfatta målet med är att det är ett upprepande av våld, det är fråga om fysiskt våld, det är också fråga om ett psyksikt omfattande lidande där våra klienter hjärntvättats, manipulerats och bestraffats på ett hänsynslöst sätt.

”Använt religionen för att utnyttja klienterna”

Massi Fritz säger vidare att hon är övertygad om att klienterna kommer att klara av den kommande rättegången, men att den kan komma att vara påfrestande.

– Det absolut värsta är att de före detta pastorerna använt religionen för att utnyttja klienterna vi företräder.

– Det är misstänkta personer de haft en relation till i många år och haft förtroende för och tillit till. Och i dag känner de rädsla och obehag, så det är sådana kontraster.

”Äntligen blir det en prövning”

Samtidigt som förundersökningen enligt Elisabeth Massi Fritz varit plågsam för de målsägande ser de nu fram emot en rättegång.

– Äntligen blir det en prövning och de kan blicka framåt mot en kommande rättegång och kanske så småningom få lämna det här bakom sig.

Åsa Waldau och den tidigare pastor som är ankalagad för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning nekar till brott, medan den tredje erkänt sina handlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer