Foto: TT Bild

Åklagaren: Pastorerna har utövat våld om medlemmarna brustit i tron

Uppdaterad
Publicerad

I dag åtalas tre före detta pastorer i den tidigare Knutbyförsamlingen, varav en är Åsa Waldau. Åtalspunkterna handlar om misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. En pastor polisanmälde gärningar och blev själv föremål för utredningen.

På onsdagsmorgonen kunde SVT Uppsala ta del av åtalet vid Uppsala tingsrätt. Det är tre före detta pastorer i den tidigare Knutbyförsamlingen utanför Uppsala som åtalas. De åtalas för flera fall av misshandel och en av pastorerna åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

En av de åtalade är Åsa Waldau, som var en av ledarna i den nu nedlagda församlingen. Hon är misstänkt för att ha misshandlat sex olika personer.

Mord i Knutby

– Fyra av dessa har varit kvinnor som har haft i uppgift att passa upp ”Kristi brud” och de har blivit utsatta för misshandel inom den rollen, säger Liselott Herschend, kammaråklagare. 

”Bitit och klöst en person”

En av gärningarna som beskrivs i åtalet ska ha skett utomlands 2016. Åklagaren menar att Åsa Waldau ska ha bitit en person i nacken, slitit i hennes hår och klöst henne över kroppen vilket ska ha orsakat personen smärta. Vid ett annat tillfälle ska Åsa Waldau enligt åklagaren ha misshandlat en annan person. Hon ska ha bitit personen i ansiktet, stuckit en gaffel i personens hand, sparkat personen i magen och dunkat personens huvud mot en vägg upprepade gånger.

Åsa Waldaus advokat Andreas Hahn kommenterar skriftligt åtalet i ett mejl:

”Åsa kan nu i efterhand se att den gemenskapen och den tron man levt i, inom en grupp av församlingen, lett till ett beteende som inte varit sunt. Det beklagar Åsa djupt i dag och hon är beredd att ta sin del av ansvaret för det. Åsa vill dock understryka att hon upplevt att man agerat tillsammans och i samförstånd i gruppen och att hon aldrig haft något uppsåt att göra någon illa”.

Han fortsätter:

”Vi inväntar nu tingsrättens förhandling. Åsa mår inte bra och kommer inte besvara några ytterligare frågor innan dess, istället hänvisas till vad Åsa sagt i de polisförhör hon fullt ut medverkat i under förundersökningen”.

Sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning

En annan misshandel som ska ha ägt rum med en av de andra tidigare pastorerna handlar om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Den tidigare pastorn ska enligt åklagaren ha sexuellt utnyttjat en person som då var 17 år. Enligt åtalet handlar det om en rad olika sexuella handlingar, samtliga ska ha ägt rum i Uppsala kommun.

– Jag menar att han har utnyttjat sin ställning som pastor för att förmå personen att medverka i sexuella handlingar, eftersom personen har trott att det har varit guds vilja att personen ska göra det, säger Liselott Herschend.

Åsa Waldau är inte misstänkt för sexualbrott.

Totalt sex personer står som målsägande i målet, varav flera företräds av Elisabeth Massi Fritz. Åsa Waldau förnekar gärningarna, det gör även den pastorn som är misstänkt för sexuellt utnyttjande. Den tredje pastorn som står åtalad för olaga tvång och misshandel erkänner gärningarna.

– Det har varit accepterat att pastorerna utövar våld för att tillrättavisa församlingsmedlemmarna som man på något vis anser inte har varit starka i tron eller som har betett sig olämpligt, säger Liselott Herschend.

Oklart när förhandlingarna börjar

Utredningen startade 2017 efter att flera polisanmälningar gjorts mot medlemmar och tidigare medlemmar i församlingen.

Liselott Herschend berättar att grundanmälan som detta baseras på gjordes hösten 2017.

– Det var av en pastor som nu åtalas för brott. Anmälan gäller gärningar som han menar att 'Kristi brud' utsatt medlemmar i församlingen för. När han berättar det berättar han sin egen delaktighet och att han har utövat visst våld och han sätts upp misstänkt i ärendet, säger Liselott Herschend.

Uppsala tingsrätt kan för närvarande inte ge besked om när huvudförhandlingen ska hållas.

– Förhandlingen kommer att sättas ut som tidigast i höst, säger Liselott Herschend.

DET TIDIGARE KNUTBYDRAMAT 2004:

  • Knutbyförsamlingen blev rikskänt år 2004 då tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo blev misstänkt för mord och mordförsök efter att en person mördats och en annan skottskadats. Han dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och två mordförsök.
  • Fossmo har ett antal gånger ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men nekades senast 2018.
  • Helge Fossmo förmådde vid tillfället sin barnflicka att utföra brotten, genom sms som han skickade till henne. Hon dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård men är sedan 2011 frisläppt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Knutby

Mer i ämnet