– Jag tror att det är en lättnad för människor i Knutby generellt eftersom det har varit ganska svårt att bo på en ort med ett namn som varit så befläckat av det som hänt där. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin och Tomas Oneborg/TT

Hör SVT:s reporter Anna Lindman om Knutby-åtalen

Uppdaterad
Publicerad

Att åtal nu väcks mot tre tidigare pastorer i Knutby Filadelfiaförsamling kommer nog som en lättnad för de som bor där, menar SVT-reportern Anna Lindman. Hon har tidigare har bevakat händelserna i Knutby och kommenterade dagens besked i SVT:s Morgonstudion.
– Jag tror att det är skönt att sanningen kommer fram och att detta kan få ett slut. Det tror jag att många människor behöver, säger Lindman.

Hur ska vi tolka dagens besked?

– Vi ska tolka det som att det är en lång kamp för de som drabbades ute i Knutby, att äntligen få sina rättigheter prövade. Det har så klart varit en svår psykologisk resa för dem att bryta sig loss från den sektliknande miljö de levde i under pastorerna i Knutby.

Lång och gedigen polisutredning

Lindman har följt flera av de drabbade personerna nära och menar att polisutredningen har tagit lång tid och att den har varit gedigen.

– Det är enormt många timmars intervjumaterial som ligger bakom att det här nu blir ett åtal.

Hur tror du att reaktionerna kommer vara i Knutby på det här i dag?

– Den ursprungliga församlingen finns ju inte kvar. Och de flesta som har varit berörda av den här händelsen bor inte där längre. Jag tror att det är en lättnad för människor i Knutby generellt eftersom det har varit ganska svårt att bo på en ort med ett namn som varit så befläckat av det som hänt där. Jag tror att det är skönt att sanningen kommer fram och att detta kan få ett slut. Det tror jag att många människor behöver.

På onsdag förmiddag kommer kammaråklagare Liselott Herschend vid Åklagarkammaren i Uppsala att hålla en pressträff om åtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knutbymordet

Mer i ämnet
Mer Uppsala
Mer Nyheter