Foto: TT

Fler personer misstänkta för brott kring Knutbyförsamlingen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet misstänkta för brott med koppling till Knutbyförsamlingen ökar. Det uppger åklagaren Tomas Eriksson till SVT Nyheter Uppsala under tisdagen. Sedan tidigare pågår en utredning gällande misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. En av de misstänkta är Åsa Waldau – kallad Kristi brud.

Det finns ett antal polisanmälningar och en pågående förundersökning. Anmälningarna gäller bland annat misshandel och sexuellt utnyttjande – och ska delvis ha begåtts av personer med kopplingar till församlingen. Polisanmälningarna kom under 2017.

– Det är tre personer som jag tänkt delge misstanke om brott. De förhören är inbokade, säger Tomas Eriksson till SVT Nyheter Uppsala.

Fler misstänks

Utredningen leds av åklagare i Uppsala och initialt rörde det som om tre misstänkta gärningspersoner, varav en är Åsa Waldau, som nekar till brott. Dock har fler misstänkta gärningspersoner tillkommit under utredningens gång.

– Det är fler än tre personer nu. Exakt hur många kan jag inte säga då det föreligger förundersökningssekretess. Sen har jag inte bestämt exakt hur jag ska gå vidare med dem.

– Det är däremot viktigt att påpeka att det rör sig om samma händelser. Det har under utredningens gång framkommit uppgifter som fått mig misstänka att brott kan ha begåtts av fler personer, men de är inte delgivna misstanke än.

Eriksson påpekar även att det fortfarande rör sig om samma typ av rubriceringar.

Utredningen drar ut på tiden

Åklagaren uppger nu att utredningen drar ut på tiden.

– Vi måste få in fler förhör. Tidsschemat är förskjutet.

Enligt åklagaren Tomas Eriksson så kommer eventuellt åtal inte kunna väckas förrän senare i höst.

– Det är svårt att specificera exakt.

Knutbyförsamlingen

Tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo, numera Helge Iversen, dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord och försök till mord.

I SVT Uppdrag gransknings program om Knutbyförsamlingen som sändes tidigare i år medgav Åsa Waldau att hon kan ha använt fysiska handlingar, även om hon inte såg det som exempelvis misshandel.

– Jag ser inte det så. Det var trängda situationer. Jag har varit extremt pressad, sa hon då till SVT Uppdrag granskning.

Påstådd kultur

Programmet handlade bland annat om den kultur som tidigare medlemmar menade var en del av församlingens verksamhet. Enligt flera intervjuade var misshandel och ofredanden vanligt förekommande.

– Nej, jag har...knuffat undan folk när jag stått och de har kommit för nära, liksom. Det var pressad situation också. Och sedan har det varit det här... Vi har ju varit eniga och överens, sa Åsa Waldau då.

Åsa Waldau är inte längre pastor i församlingen – som i maj 2018 uppgav att de lägger ned på grund av medlemstapp.

Åsa Waldau har sedan dess bytt namn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knutbymordet

Mer i ämnet
Mer Uppsala
Mer Nyheter