Under onsdagens presskonferens i polishuset i Uppsala, berättade åklagare Liselott Herschend att rättegången kommer att starta i höst.

Så föreslås rättegången mot tidigare pastorer i Knutby genomföras

Uppdaterad
Publicerad
Huvudförhandlingar i åtalet mot de tidigare Knutbypastorerna kommer att hållas i höst, och rättegången väntas pågå i 10 dagar. Enligt åtalet är det ”brådskande” att Åsa Waldau åtalas då preskriptionstiden för misshandel av normalgraden är fem år.

De sex fall av misshandel som Åsa Waldau åtalas för ska ha inträffat mellan juli 2014 och september 2016. I ett av fallen ska vittnen till de händelserna även nämnt en situation där Åsa Waldau ska ha satt foten på den målsägandes bröstkorg. Händelsen inträffade år 2013, och är därför preskriberad. Trots det önskar åklagaren att höra vittnen gällade den händelsen i den kommande rättegången.

Frågor om pastors specifika roll

Om några månader beräknas därför åklagare Liselott Herschend att inleda förhandlingarna. Hennes bedömning är att Åsa Waldau och en av de tidigare pastorerna behöver närvara under samtliga 10 dagar – med undantag då pastorn förhörs gällande åtalspunkten ”sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning”. Anledningen är att alla förhörspersoner kommer få frågor om vilken roll just den den pastorn ska ha haft i församlingen. Gällande tredje pastorn, som åtalas för misshandel och olaga tvång, anser åklagaren att det är upp till tingsrätten och pastorns försvarare om denne behöver sitta med annat än då åtalspunkterna rör denne.

Misstankar mot andra än åtalade

Fallen där tidigare pastorer inom Knutby församling ska ha slagit, sparkat, hotat och sexuellt utnyttjat tidigare medlemmar och som ligger till grund för åtalet, ska ha haft sin börjat sommaren 2014 och pågått till hösten 2016. Anmälan som ligger till grund för åtalet gjordes av en av de åtalade tidigare pastorerna ett år senare. Sedan dess har förundersökningen vuxit sig allt större.

– I samband med den har det även riktats misstankar mot andra än de som nu åtalas, säger Liselott Herschend.

”Bör hållas bakom stängda dörrar”

Enligt förslaget till hur rättegången ska genomföras, kommer varje förhörsperson att höras en gång. Åklagaren anser också att hela rättegången, förutom genomgång av åtal och inställning, måste hållas bakom stängda dörrar. Det för att identiteten på den målsägande i fallet gällande sexuellt utnyttjande, inte ska röjas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knutbymordet

Mer i ämnet