Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet får du se mer av fågeln. Foto: Foto: Bo Söderström/Daniel Schrire, Biotopia

Ovanlig fågel skymtad vid Fyrisån: ”Väldigt spektakulär”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett ”happening” för fågelskådare i Uppsala. En gulkindad kricka har skymtats vid Fyrisån. Men fyndet är omstritt – då det kan röra sig om en rymling.

Senast en gulkindad kricka skymtades i Sverige var 2013 i Västmanland, vid Frövisjön. Nu har den observerats i Sverige igen – denna gång i Uppsala i närheten av Fyrishov.

– Den första observationen gjordes i lördags. Den är otroligt vacker och väldigt spektakulär, säger Jan Wärnbäck, ordförande i föreningen Upplands fågelskådare.

”Hoppas den är vild”

Det råder oklarheter kring huruvida det faktiskt är en fågel från det vilda eller en rymling från en djurpark.

– Jag hoppas den är vild men vågar inte gissa. Den var i alla fall inte märkt med några ringar och åldern talar för att den inte var från en djurpark, säger Jan Wärnbäck, som själv varit på plats för att spana in fågeln.

Det är han inte ensam om.

– Folk från omkringliggande län har åkt hit för att se fågeln så det är absolut en grej, säger Wärnbäck.

Den sällsynta fågeln fångades på bild av Bo Söderström. Foto: Bo Söderström

Kan ha sitt ursprung i Sibirien

Raritetskommittén har fått in flera rapporter om fågeln i Uppsala. Nu ska de bedöma observationerna för att sedan kategorisera fyndet beroende på om man kommer fram till att det är en fri fågel eller inte.

– Det är inte säkert att det går att avgöra. Men det är inte alls uteslutet att den har sitt ursprung i Sibirien, säger Aron Edman, rapportansvarig för raritetskommittén.

• Den gulkindade krickan har sitt ursprung i östra asien. Den häckar i Sibirien för att sedan övervintra i Japan, Korea eller Kina.

• Fågeln observerades, och noterades, i Sverige för första gången 1930 i Jämtland. Det här är den 16:e observationen i landet sedan dess.

• I Europa har fågeln noterats vid ett 30-tal tillfällen totalt, vilket innebär att Sverige är kraftigt överrepresenterade i statistiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer