Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunens svar efter akuta personalbristen i vallokalerna: Kommer kunna hantera trycket 11 september Foto: Ellen Pan/SVT

Oväntade bristen på valarbetare – tvingas blixtutbilda personal

Uppdaterad
Publicerad

Med en dryg vecka kvar till valdagen uppstod akut brist på medarbetare i Enköpings vallokaler. Det efter att många lämnat återbud i sista stund. Enligt röstmottagaren Astrid Thorsson har det ibland orsakat långa köer.

– Det finns en och annan som vänder och går hem. Om de kommer tillbaka vid en annan tidpunkt vet jag inte, säger hon.

För att lösa problemet har kommunen med kort varsel behövt utbilda nya röstmottagare den här veckan, vilket Enköpings-Posten rapporterat om.

Enligt Åsa Olsson, kansli- och utredningschef på kommunen, ska det nu finnas tillräckligt med personal för att kunna hantera förtidsröstningen – men läget inför själva valdagen 11 september är fortfarande inte klart då det saknas reserver. Fler nya medarbetare ska därför akututbildas även nästa vecka.

Kommunvalet 2022 Enköping

– Det har varit svårt att förutse att det skulle bli såhär många som lämnade återbud i sista stund, säger Åsa Olsson.

Den som arbetar på valdagen får ett arvode som varierar beroende på om man är röstmottagare, vice ordförande eller ordförande för röstmottagningen. Även under förtidsröstningen får medarbetarna en timersättning för uppdraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Enköping

Mer i ämnet