Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Enköpingsborna tycker om miljonhöjningen – och vad Kommunstyrelsens ordförande svarar. Foto: SVT

Politikerna höjer sina egna arvoden med miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Enköpings kommunfullmäktige har röstat igenom en arvodeshöjning till sig själva på totalt sex miljoner kronor för nästa år. Det väcker skarp kritik hos Vänsterpartiet, som anser att skattepengarna bör gå till annat.

– Det blir för många som har väldigt höga ersättningar, säger ledamoten Magnus Ahlqvist (V).

Fullmäktige beslutade bland annat att höja nämndordförandenas arvoden från 16 procent av ett basbelopp på 71 500 kronor till 30 procent. Lönen ökar alltså från 11 440 kronor till 21 450 kronor per månad. Dessutom ska man införa arvoden för gruppledare i samtliga partier.

Det innebär att man totalt går från 12,1 miljoner kronor till 18,1 miljoner kronor i arvoden för budgetåret 2023. De allra flesta förtroendevalda i Enköping är fritidspolitiker som har andra arbeten vid sidan av sitt politiska uppdrag.

Majoritet stod bakom

Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet stod bakom höjningen, med stöd av Sverigedemokraterna och Miljöpartiet.

– Jag tycker att det är ganska fräckt. Det här blir en ganska ordentlig fördyrning, säger Magnus Ahlqvist (V).

Men Kommunstyrelsens ordförande Peter Book (M) tycker att höjningen är motiverad.

– De som är i medelåldern har inte möjlighet att jobba politiskt eftersom många uppdrag inte ger ersättning. Det är en viktig demokratifråga, säger han.

”En förtroendefråga”

De nya arvodena i Enköping kan till exempel jämföras med intilliggande Håbo kommun, där merparten av nämndordföranden får åtta procent av ett basbelopp.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, reagerar på storleken av Enköpingspolitikernas arvodeshöjning.

– Det är ju nästan en fördubbling. Man gör olika i olika kommuner och det där är inte reglerat. Men i slutändan blir det en förtroendefråga – höjer man alldeles för mycket så kommer allmänheten tycka att det inte alls är bra, konstaterar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Uppsala

Mer i ämnet