Anna Jonsson vid Lurbo ridklubb vill gå i spetsen. Foto: SVT

Hästbajs leder till övergödning – här är ridklubben som vill göra skillnad

Uppdaterad
Publicerad

Lurbo ridklubb vill gå i spetsen i kampen mot övergödning som sprids från ridanläggningar. Klubben tänker söka pengar för att förbättra marken i hästhagarna.

Det är blött i hagarna på Lurbo ridklubb utanför Uppsala. Vätan gör hästhagarna till lervälling och det gör det svårt att mocka. Regnvattnet för med sig spillning ner i Hågaån strax nedanför. Hästbajset innhåller bland annat fosfor som bidrar till övergödning av Hågaåns vatten som rinner ut i Ekoln i Mälaren. Nu vill klubben försöka dra sitt strå till stacken i kampen mot övergödning.

– Om vi ska kunna hålla på med vår verksamhet så måste vi bli bättre på hållbarhet, säger Anna Jonson, ordförande i Lurbo ridklubb.

Hoppas på stöd

Klubben har skapat en miljögrupp och nu hoppas man på stödpengar från länsstyrelsen. Pengar som ska gå till markarbeten där hästarna går. Med hårdare mark slipper man lervällingen och det blir det lättare att mocka.

– Det finns bra maskiner i dag så ett det går både fortare och lättare att mocka, säger Anna Jonson.

Hör Anna Jonson berätta mer om arbetet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.