Överläkaren: Landstinget saknar koll

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en kultur bland läkare att arbeta mer än de bör – och det som inte är jourtid räknas inte alltid, menar överläkare Pelle Nilsson.

Arbetsmiljöverket förbjuder Landstinget att låta läkare arbeta så pass mycket övertid som de hittills ha gjort – såvida inte avtalen förhandlas om.

– Jag vet att det finns specialiteter på sjukhuset där det finns en kultur att man jobbar mycket mer än man egentligen ska för att det ska gå runt, säger Pelle Nilsson, överläkare i neurokirurgi och fackligt aktiv på akademiska sjukhuset.

”Kan inte jobba hur mycket som helst”

Enligt honom innebär det dock inte någon fara för patienterna att en del läkare har arbetat över 350 timmar övertid på ett år. En del av tiden är nämligen jour och dessutom så finns en öppenhet kring frågan.

– Jag tror inte att det egentligen innebär några egentligen risker för patienterna. Det finns en medvetenhet i kollektivet och på arbetsplatsen att man kan inte jobba hur mycket som helst, att då är man inte på topp.

Påtvingar översyn

Den viktigaste delen, som Pelle Nilsson ser det, i Arbetsmiljöverkets beslut att arbetsgivarna tvingas se över vad övertiden egentligen innebär.

– Det sätter press att verkligen titta på hur vi jobbar och vilken typ av övertid det rör sig om: jour, oplanerad övertid eller beredskap och så hålla en detaljerad dokumentation över det. Jag tror att en av de största vinsterna är att man måste se över hur vi är bemannade.

Upplever du att landstinget har koll på hur mycket ni jobbar?

– Det man har koll på är jourarbete och det dokumenteras väl. Sen sker det en hel del arbete utanför jourtid som är utanför arbetstid. I och med subspecialiseringen sker också någon sorts informell jourverksamhet, där man ringer runt och diskuterar. Det är ju respekterat inom respektive arbetsgrupp, men jag tror inte arbetsgivaren har riktigt koll på hur mycket och när vi blir störda.

– Men den här diskussionen gäller inte bara läkarkollektivet, man kan ha samma resonemang när det gäller sjuksköterskor och undersköterskor, så det är inte bara en doktorsfråga. Jag tror arbetsgivaren har lite dålig koll överhuvudtaget på hur vi jobbar här.

Ackis: vi har åtgärdat

Men från Akademiskas HR-avdelning håller man inte med. HR-direktören Lena Hadad anser att dokumentationen över hur de olika arbetsgruppernas övertid har blivit mycket bättre på sistone och att sakerna arbetsmiljöverket kritiserade är lösta.

– Jag kan väl påstå att sedan årsskiftet har vi betydligt bättre rutiner där vi registrerar rätt, tar ut och följer upp rätt och har bättre koll på den övertid som läggs in. Sen finns det alltid begränsningar i systemet, men just nu är det fullt tillräckligt för att leva upp till det föreläggandet som lagts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.